“Kažu da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom; Ja predlažem virusu da nauči da živi sa nama”

slika: DR NATAŠA PETROVIĆ STANOJEVIĆ – SCREENSHOT
Koordinator kovid bolnice i pulmolog u KBC “Zvezdara” (Srbija) dr Nataša Petrović Stanojević komentarisala je epidemiološku situaciju u Srbiji, a imala je i važnu poruku za korona virus.

“Kažu ljudi po svijetu da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom. Ja predlažem virusu da nauči da živi sa nama. Pravi virus, virus heroj, nije onaj koji će da ubije svog nosioca. On ga neće oštetiti. Pobjedili su virus obične prehlade, kijavice. Žive stotinama godina sa nama, nikom ništa zlo ne čine i tako se razmnožavaju“, rekla je Nataša Petrović Stojanović u Jutarnjem programu “RTS-a” i dodala da se nada da će koronavirus mutacijama naučiti da živi sa čovjekom i da ga ne oštećuje na način na koji sada to čini.

“Kada god govorimo o optimizmu koji provejava od juče, moramo se sjetiti prekjučerašnjeg dana kada je zabilježen najveći broj zaraženih pacijenata od početka epidemije“, istakla je.

Doktorica je napomenula da postoji svjetlo na kraju tunela, ali da je tunel jako dugačak. A onda je opisala i situaciju u kovid centru u KBC “Zvezdara”, jednom od najvećih kovid centara u Srbiji koji može da primi više od 400 pacijenata i koji je podijeljen na tri dijela.

“Potpuno smo opremljeni i sposobni da liječimo sve pacijente od srednje pa do najteže kliničke slike. Oni koji zahtjevaju upotrebu određenih mašina, povećan protok kiseonika i na kraju, respirator“, napomenula je i dodala da su se u liječenje kovid pacijenata, osim pulmologa, internista i intenzivista, uključeni i ginekolozi, oftalmolozi i transfuziolozi, zbog prirode same epidemije. U KBC “Zvezdara” radi 600 ljekara, piše “Žena“.
izvor: https://www.haber.ba/vijesti/region/811634-kazu-da-cemo-morati-da-naucimo-da-zivimo-sa-virusom-ja-predlazem-virusu-da-nauci-da-zivi-sa-nama

..