Alergija na sunce vam može uništiti odmor, a i čitavo ljeto: Ali i za to ima prirodni lijek

Ova alergija češće napada žene, mnoge osobe i ne znaju da je imaju jer se javlja u vidu sitnih bubuljica i plikova, a može biti jako opasna.

Kod žena se najčešće javlja na dekolteu u obliku malih sitnih bubuljica, a posebno je to izraženo kod muškaraca, a i kod žena svjetlije puti. Kada se jednom pojavi ova alergija, onda se većinom ponavlja i svake naredne godine. Od alergije na sunce posttoje i dodatne opasnost, a posebno su ugroženi oboljeli od autoimunih bolesti, oni koji imaju problema sa bubrezima, kao i osobe koje uzimaju antibiotike i analgetike.

Ove alergije na sunce se najčešće dešavaju u proljeće i u ljeto, a pojavljuju se nekoliko minuta, ili nekoliko sati nakon direktnog izlaganja suncu.Najčešći oblik je osip koji se naziva “Polimorfna reakcija na svjetlost”, a izgleda poput jarko crvenog osipa na licu, vratu, dekolteu uz pojavu sitnih bubuljica ili plikova. Nešto rijeđe se javlja u vidu koprivnjače, koja se prvo pojavi na osunčanim dijelovima kože, a poslije se može nastaviti širiti i po ostatku kože.

Ono što je važno je spriječavanje osipa, pa se stoga treba oprezno izlagati suncu uz upotrebu krema sa visokim faktorom zaštite. Osobe koje su sklone ovim alergijama bi trebale da izbjegavaju da na sebi imaju parfem, dezodorans ili šminku.

Prva pomoć kod ovakve alergije je prestanak izlaganja kože suncu, uzimanje antihistaminika i kalcijuma

Mnoge materije je teško unijeti putem hrane da bi imale zaštitni efekat od sunca, zato dodaci ishrani mogu biti korisna pomoć za pripremu kože za sunčevo zračenje. Najbolji primjer su karotenoidni pigmenti astaksantin i lutein koji se nalazi u ograničenom broju namirnica. Dobar dodatak ishrani koji se koristi za zaštitu kože od sunčevog zračenja mora da sadrži kombinaciju raznovrsnih aktivnih materija poput prirodnih karotenoida, s posebnim naglaskom na beta-karoten ili astaksantin.

Osim astaksantina i drugih prirodnih karotenoida, preporučuje se i uzimanje supstanci sa antioksidativnim učinkom kao što su vitamin E, selen i koenzim Q10. Najbolja strategija u zaštiti kože je kombinacija namirnica i dodataka ishrani koje je potrebno uzimati do 10 nedelja pre izlaganja suncu i tokom čitavog ljeta.

..