TURSKA SERIJA MU SPASILA ŽIVOT: Trik koji je vidio od turskog glumca spasio ga od SRČANOG UDARA

Veliki broj ljudi godišnje umre od posljedica srčanog udara jer ne prepoznaju prve simptome i ne znaju od kolikog je značaja pružanje prve pomoći

Kada je u pitanju srčani udar, važno je prepoznati simptome i pružiti pomoć osobi koja ih pokazuje što prije, jer većina ima šansu tako da preživi do dolaska u bolnicu za razliku od onih koji je ne dobiju na vrijeme.

Kako piše “Telegraf.rs”, Borko (56) je osetio čim je počelo da ga steže u grudima i shvatio da nešto nije u redu. Shvatio je koliko je ozbiljna situacija kada je počeo da gubi dah i onda se sjetio nečega što je vidio ni manje ni više nego u turskoj seriji.

“Kada su počeli simptomi, setio sam se da sam prije par godina vidio u seriji da je jednom od likova žena savjetovala da kašlje dok ne stignu do bolnice. Pokreti tijela kod dubokog kašlja stežu srce i održavaju cirkulaciju krvi. Tako da sam i ja to probao jer sam bio uplašen i nisam znao da li ću živ da stignem u bolnicu, ispričao je Borko koji se sada osjeća dobro.

Kada srce počne nepravilno da kuca, osoba koja doživljava srčani udar ima samo oko 10 sekundi prije nego što izgubi svijest. Ono što može da uradi u tom trenutku jeste da kašlje energično i učestalo, kao da želi da izbaci šlajm iz pluća. Kašljanje treba da traje sve dok se srce ne stabilizuje ili dok osoba ne stigne u bolnicu.

Ono što ljekari sigurno preporučuju u ovim situacijama jeste električni šok na srce, defibrilacija, dok kardiopulmonarna reanimacija ili CPR ubacivanje vazduha i masaža srca osobi koja je bez svijesti i ne diše održava mozak i srce u životu oko 10 minuta, što je dovoljno dok ne dođe hitna pomoć.

Metoda kašljanjem nije proverena i iza nje ne stoji imenom i prezimenom nijedan ljekar, ali internetom kruži još od 1999. godine. Ova strategija može da se uzme u obzir u situaciji kada je pacijent svestan jer tako može da održava dovoljan dotok krvi u mozak kako bi ostao svjestan i zaustavio aritmiju.

..