Ako držite ove namirnice u vratima frižidera, poslije ovih informacija sigurno više nećete (VIDEO/FOTO)

Svima je jasno da je funkcija frižidera da u njemu namirnice ostanu što duže svježe i dobre za upotrebu, ali postoje neke od namirnica koje treba i u frižideru držati na posebnim mjestima, a neke se nikako ne smiju držati, na primjer u vratima frižidera.

Vrata su ta koja se neprestano otvaraju, pa stoga meso i mesne prerađevine treba držati bilo gdje u frižideru samo ne u vratima frižidera.

Vrata se non-stop otvaraju pa je normalno da se i namirnice koje se drže u vratima non- stop griju, a samim time lakše i kvare.

Mada su vrata frižidera namijenjena upravo za mlijeko, mliječne proizvode poput jogurta , sirutke, ali i za jaja, te se namirnice najbrže i kvare, ali s obzirom da se one brzo i koriste, ipak su vrata adekvatno mjesto za ove namirnice. Vrata su na primjer idealna za puter, jer će u vratima biti mekši i automatski će ga biti lakše mazati po hljebu.

Ako voće i povrće držite u frižideru, važno je da ga odvojite jedno od drugoga, i da ih smjestite u plastične kutije na dnu frižidera, a kako bi i jedno i drugo ostalo duže svježnije potrebno je da poklopac ostane malo podignut. Optimalna temperatura koja bi trebala da bude u frižideru je 4 stepena celzijusa.

Ovo su još neki savjeti koje je dobro znati, a to je da je gljive, prije upotrebe najbolje smrznuti, a prije zamrzavanja ih je potrebno dobro oprati i prokuhati  oko pet minuta. Nakon toga ostavite gljive da se hlade, pa ih ohlađene zamrznite. Želite li sačuvati svijetlu boju, za vrijeme prokuhavanja za kilogram gljiva dodajte gram limunske kiseline.

..