Pogledajte na snimku kako se korona virus širi ako (NE)IZBEGAVAMO KONTAKTE

Pandemija korona virusa na globalnom nivou ruši sve zdravstvene sisteme. Da li možemo da je zaustavimo? Iako ona ima svoj tok, deluje da ta često pominjana kriva ipak može nekako da se spljošti. Kako? Odgovor je vrlo jednostavan: ostanite kod kuće.

Da, jednostavno je, ali ovih dana i nedelja za nama sve se više čini da ova prosta stvar nije ni izbliza tako laka. Šetnje, odlazak u prodavnicu i razne druge aktivnosti umnogome su nadjačale opasnog i nevidljivog neprijatelja čiju smo glavnu osobinu vrlo brzo zaboravili – on je nepoznat, sićušan i ekstremno brzo se širi na najjednostavniji način – kapljičnim putem.

Zato su tu mere države i dokazalo se da što su restriktivnije, odnosno što više utiču na smanjenje socijalnog distanciranja to je manje zaraženih. Treba napomenuti, uprkos svim merama, COVID 19 će nastaviti da se širi i epidemija neće nestati tako lako, ali će najvažnija mera socijalnog distanciranja učiniti da se taj broj smanji i što disciplinovaniji budemo u tome možemo učiniti da virus nestane – jer nećemo imati kome da ga prenesemo.

POGLEDAJTE SIMULACIJU:Da to plastično i prikažemo. Na simulaciji pred nama su dve situacije. Jedna ako se ne uzdržavamo kontakata, druga ako primenjujemo mere socijalnog distanciranja. Na simulaciji je prikazana i još jedna važna stvar – koliko trpi zdravstveni sistem.

Svakoga dana nasumičnim kretanjem svakog od nas mi pravimo na stotine kontakata, svesnih i nesvesnih, na metar i na manje od metar rastojanja. Stalnim kretanjem stanovništva nehajno smo u riziku da naletimo na osobu koja možda i ne pokazuje simptome korona virusa, nalazi se u inkubacionom periodu ili već oma prve simptome, a da nije svestan da je korona u pitanju.
Tako, protokom vremena sve više i više ljudi dolazi u kobnu interakciju koja vremenom dovode do velikog broja obolelih. Da, to ste znali. Znate i da mnogi prolaze bez ikakvih simptoma ili sa blagom infekcijom koju će preležati u svojim domovima.

Ali, ono što niste znali je da će veliki broj njih završiti u bolnicama – kreveti će se popunjavati, a zdravstveni sistem će uskoro ispuniti svoje kapacitete u broju mesta i lekara koji mogu da se postaraju za svakog od njih.

Videli smo slike iz Italije – zdravstveni sistem je pao, gotovo da nema mesta da prihvati nove zaražene, lekati samo prave statistike umrlih na dnevnom nivou. U Španiji to se već dogodilo, bolesnii leže po podovima.

Sa druge strane, ako države donesu mere socijalnog distanciranja, ali još više od toga ako svako od nas te iste mere ne gleda kako da izigra, već ih se pridržava sedeći u svojim domovima, razgovarajući sa prijateljima preko svih sistema komunikacije osim lične, ispunjavajući svoj dan svim onim što nisu mogli pre – razboleće se određeni broj ljudi, ali nećemo imati crne brojke koje smo videli po drugim zemljama. Broj umrlih će stati sa rastom i ono najvažnije naši lekari, naše bolnice će moći da odgovore izazovu opasne pandemije.

Dobro pogledajte simulaciju. Ne činite to sebi, ali ne činite to ni lekarima. Ostanite kod svoje kuće.

(Izvor: Blic)

..