Devojčica (3) je rođena sa retkom bolesti oka, a od čega su joj doktori napravili veštačko će vas ZABEZEKNUTI (FOTO)

Devojčica iz Velike Britanije prva je osoba u toj zemlji kojoj su lekari napravili novo oko od sala iz njenog stomaka.

Mija Hauhvel (3) iz Mensfilda u Notingemu rođena je sa mikroftalmusom, stanjem poznatim i kao sindrom male očne jabučice, zbog čega je slepa na jedno oko.

Kada je napunila godinu dana, lekari su joj ugradili veštačko oko, ali zbog njegove težine jedna strana lica joj se spustila dole. U strahu da će deformacija ostati trajna doktori su posegnuli za drugim rešenjem – izradili su novo veštačko oko, i to od masnog tkiva sa njenog stomaka debljine jednog milimetra.
Oko su joj ugradili 27. juna , a operacija je trajala četiri sata. Sve je prošlo uredno, kako su lekari i očekivali, ali uprkos operaciji Mija će zauvek biti delmično slepa. Svake dve godine moraće na ugradnju novog oka.

– Da ovo nismo uradili, ona bi trpela konstantne bolove jer je prvo protetičko oko koje su joj ugradili bilo jednostavno preteško za njeno malo lice. Nije imala izbora i odlučili smo se na ovaj potez, rekla je njena majka Loren.Ona je rekla kako je odmah po rođenju videla da sa Mijom nešto nije u redu. Mikroftalmus joj je dijagnostifikovan već sa tri dana starosti. Prošla je brojne operacije.

– Uprkos svemu Mija je jako veselo i nasmejano dete, izjavila je Loren.

..