Pilot dao odgovor i iznenadio sve: Rupica na avionskim prozorima vam može spasiti život (Video)

Često mislimo da se određeni detalji nalaze čisto onako na nekom predmetu, a nismo ni svjesni da se tu nalaze sa određenim razlogom. Nisu tu tek tako.

Da li ste letjeli avionom? Ako jeste, možda ste na prozoru primjetili onu rupicu koja se tu nalazi. Možda ste mislili da se tek tako nalazi tu, ali to nije tako. Šta mislite za šta služi ta rupica?

Ta rupica ima ulogu u tome što reguliše pritisak. Ova rupica ima bitnu ulogu jer reguliše pritisak između spoljašnjeg dijela aviona i pritiska koji se nalazi u kabini. Avionski prozori sadrže 3 sloja, vanjskog, srednjeg i unutrašnjeg, a rupica se nalazi na srednjem sloju.

Te rupice imaju još jednu ulogu, a to je da spriječe zamagljivanje. Vidite kako su korisne, zar ne? Vjerovatno ste mislili kako nemaju neku ulogu, ali to nije ništa čudno. Za mnogo toga mislimo kako nema neku ulogu, zar ne?
Velika je razlika između vanjskog i unutrašnjeg pritiska, a ta rupica je tu kako bi spriječila to. Šta kažete na ovo? Da li ste već znali za šta služi ova rupica ili se ipak niste interesovali za to? U ovom videu možete pogledati neke interesantne činjenice o tome i biće vam jasnije o čemu je riječ:

..