Pismo majke maćehi svoje kćerke koje je rasplakalo svijet: “Dragocjena ženo, ti si…”

Iskrene misli koje je zapisala pobilo je sve ranije predrasude.

Nakon razvoda, Kendis Kari mislila je da će maćeha njene kćerke biti antipatična i loša, knjiški primjer zlobnice koja je zauzela njeno mjesto, ali je potpuno pogriješila, piše “Kutak“…

Zbog toga, napisala je pismo zahvalnosti u kojem izražava poštovanje i ljubav prema njoj. Pismo prenosimo u cjelosti:

Maćehi moje kćerke

“Nisam te željela u njenoj blizini. Ti jednostavno nisi bila dio plana. Dok sam odrastala i sanjala o svojoj porodici, ti nikad nisi bila dio sna. Plan je bio da moju porodicu činim ja, tata moje diece i dieca, a ne ti.

Sumnjam da si i ti ikad želiela mene u svom životu. Sumnjam da si planirala da budeš majka dietetu koje nisi rodila. Mogu da se kladim da je tvoj plan bio sličan mome i da u njemu nismo bile moja kćerka i ja. Sigurno si mislila da ćeš majka postati onog dana kad rodiš dijete, a ne kad se udaš za mog muža.

“Ali Božji planovi nisu uvijek isti kao naši. Kada se moja porodica podijelila i kada su nastale dvije porodice, znala sam da ti dolaziš.
Mislila sam da si zvijer i da moja kćerka neće hteti da te prihvati kao majku. Nadala sam se da nisi toliko privlačna i molila se da se moja kćerka ne ugleda na tebe. Njen otac je planirao da se skrasi po drugi put. Ja nisam željela da se suočim sa činjenicom da će druga žena biti majka mom djetetu dok sam ja odsutna”, piše Kendis, prepričavajući kako se osjećala kada je saznala da će otac njene kćerke oženiti drugu ženu.

A onda si ti došla

“Nisi bila onakva kakvom sam te zamišljala. Trebalo je da izgledaš grozno. Ali nisi tako izgledala – bila si prelijepa. Trebalo je da budeš stara i zla. Ali ti si bila slatka i mlada žena.

Osujetila si moje planove

Po tvom izrazu lica shvatila sam da je i tebi bilo teško da upoznaš mene. Moje srce se istog trena smekšalo. Proklet bio tvoj osmijeh! Mislila sam da ću te mnogo mrziti! Zašto si uništila moj plan?

Ubrzo sam ti postala zahvalna

“Ti si prihvatila našu kćerku od samog početka i bezuslovno si voljela oboje, i nju i njenog tatu, a to je najbolji poklon za mene. Uključila si našu kćerku u sve što radiš i ona se pored tebe osjećala voljeno i prihvaćeno. Njen odnos sa ocem stavila si iznad vašeg odnosa, a samo hrabra i smjela žena zna kako to da uradi sa stilom.

Kada smo se njen otac i ja razveli, znala sam da će u njenom životu biti trenutaka kad neću moći da budem uz nju. Zahvalna sam ti što si ti tu u mom odsustvu. Zahvalna sam ti što razumiješ njene tinejdžerske godine i trudiš se da joj udovoljiš. Njoj je potrebna majka i u toj kući, a ti to umiješ”, priznaje ova majka i prisjeća se kako se nova žena odnosila prema njoj:

Znam da je naša situacija rijetka

“Poštovala si moju poziciju majke od samog starta. Poštujem to što se konsultuješ sa mnom kada te pita za neki savijet. Ne dešava se tako često da majka i maćeha jedna drugoj šalju poruke kako bi se podsjetile da vole jedna drugu. Ti si dar od Boga.

Naša ćerka će odrasti sa više ljubavi nego što sam ikad mogla da zamislim

Nije ona birala da joj se roditelji razvedu, ali iako to ne bih poželjela nijednom djetetu, zahvalna sam što ona sada ima četvoro roditelja koji je vole i poštuju, a koji se i međusobno vole i poštuju. Zbog toga je ona saosjećajna i razumije da neuspjeh u jednoj oblasti često znači uspjeh u drugoj.

Ona te uvijek ushićeno zove i priča ti svoje priče kada dođe kod mene, a meni srce u tim trenucima preskače od sreće. I svaki put uživam u tvom toplom prijateljskom zagrljaju kada se vidimo.

Znam kako izgleda kada majka ne prihvati maćehu. Ja sam više nego zahvalna što si ti zaista dobra osoba za moju kćerku. Hvala ti što si dovoljno zrela, što me poštuješ i odgajaš dijete zajedno sa mnom”, priznaje Kendis i zavjetuje se za budućnost svojoj sada velikoj prijateljici:

Obećavam ti da ću uvijek poštovati tvoj uticaj na našu kćerku

“Obećavam ti da nikad neću umanjiti tvoju važnost u njenom životu i nikad ti neću reći da nisi njena majka. Obećavam ti da ću je odgajati učeći je da u svom životu ima dvije hrabre žene koje imaju smjelosti da joj obje budu majke. I molim se da ona nikad ne dođe u našu situaciju – čak i ako je ovako mirna. Ipak, tada će znati kako izgleda udruženo roditeljstvo.

Dragocjena ženo, ti si rijedak i prelijep dragulj. Bog te blagoslovio, volim te!”, zaključila je Kendis, sretna što će drugoj majci svoje kćerke konačno biti jasno šta sve o njoj misli od samog početka.

haber.ba

..