Zbog penzije 15 godina krila očevu smrt, “zaradila” 1,6 miliona KM

McGill je, uz navedeno, glumila demenciju i invalidnost, čime je počinila jednu od najvećih prevara u britanskom kaznenom zakonodavstvu. Ona je nakon smrti oca nastavila primati njegovu ratnu penziju i druge povlastice.

Njen otac Robert Dennison je umro 2004. godine, a njegovu smrt Ethel je uspješno skrivala punih 15 godina.

Da je riječ o amaterskoj glumici, ali uspješnoj prevarantici otkrili su istražitelji Odjela za rad i mirovine koji su je snimili kako se kreće bez invalidskih kolica. McGill je čak nagovorila svoju prijateljicu da učestvuje u prevari te je ova glumila njenog mrtvog oca prilikom posjeta predstavnika spomenutog Odjela.

Jučer je stigla u invalidskim kolicima na liverpoolski Kraljevski sud s licem spuštenim u pelene za inkontinenciju, a sve to u pokušaju da izbjegne fotografiranje. Optužena je proglašena krivom po 14 tačaka optužnice koje uključuju prevaru, zavjeru i drugo, poše “Hayat“.

Priznala je prevaru po svim tačkama optužnice i dobila nešto manje od šest godina zatvora.Njen advokat je suca zamolio za kratku kaznu jer nikada nije vodila ‘raskošan život’. Sudac Everett je taj prijedlog odbio i rekao:

“Poruka mora biti poslana vama i drugima poput vas da ako kradete iz javne torbice, ne samo da je neizbježno zatvaranje već i kazna mora biti tome odgovarajuća”.

Sudija je još dodao:

“Neiskrenošću koja oduzima dah, odlučili ste iskoristiti smrt svog oca u svoju financijsku korist. Iz godine u godinu ste sa svakim spomenom svoga oca vrijeđali uspomenu na njega. Ovo je najveći slučaj prevare u korist jedne osobe koji sam vodio”, rekao je Stephen Pender iz kraljevskog tužilaštva i dodao da će se poreznim obveznicima vratiti novac prema Zakonu o prihodu od kriminala.


(Preuzeto sa: haber.ba)

..