OVO CVIJEĆE VOLI HLADOVINU: 9 raskošnih biljaka koje cvjetaju cijelog ljeta u potpunoj sjenci! (FOTO)

Ako na vašem balkonu ili u bašti preovladava hladovina, ili imate dio bašte koji je većinom u hladu, a želite i njega da obogatite raskošnim i mirisnim cvjetovima, predstavljamo vam najljepše cvijeće ne podnosi jako sunce!

Ove prelijepe biljke obožavaju hladovinu, a neke od njih će vas obradovati raskošnim cvjetovima čak i u hladnim zimskim mjesecima!

1. Fuksija

 

Ovo predivno cvijeće cvjeta tokom čitave sezone, i najbolje je za viseće saksije.

Odlično uspjeva u potpunoj senci. Vole visoku vlažnost vazduha, pa je treba orošavati po listovima, i dosta đubriva. Tokom zime je treba uneti u kuću i  i dalje paziti da ima dovoljno vlage.

2. Persijski štit

Divna biljka ljubičastim listovima koja potiče sa Mjanmara. Cvjeta čak i tokom zime, pa će vas njeni atraktivni metalik cvetovi radovati i tokom hladnohg perioda. Ipak, ne podnosi mraz, pa je u najhladnijim mjesecima treba uneti u zatvoren prostor. Ne podnosi toplotu direktnog sunca, jer ono može da napravi veliku štetu na listovima.

3. Lijepi Jova

Ova jednogodišnja biljka svu svoju ljepotu pokazuje u hladovini. Cijelog ljeta će vas uveseljavati raskošnim cvjetovima prelijepih boja. Sve što treba da uradite jeste da ovaj cvijet redovno zalivate.

4. Torenija

Ako volite cvijeće romantičnog izgleda, torenija je pravi izbor za vas. Izgledom podsjeća na dan i noć. Ljeto u hladu će joj i te kako prijati. Najjlepše izgleda kada se ne meša sa nekim drugim cvijećem.

5. Lobelija

Ovaj prelijepa jednogodišnja biljka najbolje izgleda kada se “preliva” iz saksija. Ne voli jaku vrućinu i direktno sunce, a voli redovno i obilno zalivanje.

6. Ukrasna kopriva

Listovi ove divne biljke oblikom podsjećaju na koprivu, ali se razlikuje po atraktivnim bojama. Ova biljka nema cvijet, pa je najbolje saditi je između drugog šarenog cvijeća. Najbolje uspijevati na temperaturama većim od 13 stepeni, ali može da prezimi i u bašti.

7. Bršljan

Ako ste ljubitelj zelenila bez cvijeta, bršljan je odličan izbor za baštu u hladovini.

8. Begonija

Ovo cvijeće u divljini prirodno raste u sjenci drveća. Ne podnosi direktno izlaganje suncu. Potrebna joj je dobra drenaža i rastresito zemljište. Zemlja nikad ne treba da bude ni previše vlažna, ni previše suha. U zimskom periodu treba je unijeti u kuću.

9. Kukurek

Iako izgleda nježno, ovaj cvijet je veoma žilav i izdržljiv. Cveta od kraja zime do ranog proljeća, ponekad probijajući se kroz sneg. Dostupan je u različitim bojama, od čisto bijele do ružičaste.

(Stil.kurir.rs)

..