NIKO NE ZNA KAKO SE ZOVE OVO VOĆE, A IMA GA U SVIM PRODAVNICAMA: Štiti od raka, razbija kamen u bubregu, pegla bore!

Kumkvat (lat. Fortunella) je agrum iz porodice rutvica. Spominje se u kineskoj literaturi iz 12. stoljeća pa se stoga vjeruje da i potječe iz Kine gdje je poznat po imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah).
U 19. stoljeću njegov uzgoj se u velikoj mjeri proširio na područje Amerike i Europe, a danas je posebno zastupljen u Brazilu, Španjolskoj, Argentini, Kaliforniji i južnoj Africi. U Hrvatskoj se uzgaja najvećim dijelom na području Dalmacije. Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova, širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo. Uzgajan kao lončanica predstavlja neodoljiv ukras balkona i terasa. Kao namirnica, opravdava pridjev «zlatni», jer je prava riznica hranjivih tvari.
Cijeli jestivi plodovi – riznica nutritivnih tvari
Stručnjaci ističu: Namažite ovaj gel i bol će nestati odmah. Tajna je u..
Izgubite 14kg masnoće za 21 dan..
GARANTIRANO najbrži podizač libida uz samo jedno uzimanje. Ona neće moći da vjeruje!
Pomoću ovog trika možete izgubiti 27kg za 4 tjedna! Provjereno
Stručnjaci ističu: Namažite ovaj gel i bol će nestati odmah. Tajna je u..
Trajno normalizira krvni tlak na 120/80 u dva dana upravo zbog…
Prava vrijednost ovog agruma su njegovi atraktivni maleni plodovi koji su bogata riznica važnih nutritivnih tvari. Žutonarančaste su boje, ovalnog ili okruglog oblika, veličine od 3 do 5 cm. Kumkvat je izvrstan izvor vitamina A, C i E, B1, B2, minerala kalcija, kalija i željeza, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, karotena, tanina, pektina.
Obiluje važnim i prijeko potrebnim fitonutrijentima koji štite organizam od negativnog djelovanja slobodnih radikala.
Izgledom podsjeća na minijaturne naranče, ali za razliku od naranče i ostalih citrusa, kora ploda kumkvata je jestiva i vrlo ukusna. Zato se kumkvat jede cijeli, s korom. Prije konzumacije plod je preporučljivo malo protrljati, kako bi se iz kore otpustila što veća količina slatkaste arome i dobila ukusna slatko-kisela kombinacija, specifična za ovo voće.
Pomaže u jačanju imuniteta
Zbog velike količine vitamina C u svom sastavu kumkvat je savršen saveznik u prevenciji i suzbijanju prehlade, gripe i ostalih infekcija. Količina od 100 g zadovoljava čak 73% RDA (preporučene dnevne količine) ovog vitamina. Nije li ta činjenica dovoljan razlog da što prije kušate ovo simpatično, neobično voće?
Ubrzava zacjeljivanje rana
Vitamin C je poznat i kao učinkovit saveznik u obnovi oštećenih stanica. Dokazano je da svakodnevna konzumacija ovog citrusa značajno doprinosi zacjeljivanju svih vrsta kožnih ozljeda poput otvorenih rana, površinskih ranica, ogrebotina i modrica. Ujedno, pomaže koži pri liječenju upalnih procesa.
Štiti od karcinoma i infekcija
Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa poput vitamina A, C i E te flavonoida poput karotena, tanina i pektina “zlatna naranča” štiti organizam od slobodnih radikala koji oštećuju DNA stanice. Predstavlja prirodnu zaštitu od infekcija, štiti od karcinoma i pomaže pri liječenju kroničnih bolesti.
Pomaže u izbacivanju kamenca iz organizma
Dokazano je da prirodna limunska kiselina ima veliku ulogu u prevenciji i liječenju bolesti vezanih uz bubrežne i žučne kamence. Kisele namirnice imitiraju želučanu kiselinu i potiču žuč na kontrakcije, koje će izbaciti kamenac. Pomažu u snižavanju kolesterola, od kojih se sastoji većina bubrežnih kamenaca pa kumkvat predstavlja i prirodnu zaštitu od njihova stvaranja u organizmu. Antioksidansi u ovom voću zaslužni su za cjelovitu zaštitu bubrega – neutraliziraju otrove u organizmu, razgrađuju masti i omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari.
Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava
Fitonutrijenti sakriveni u plodovima kumkvata pomažu u snižavanju kolesterola i triglicerida u krvi i tako smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Bogat su izvor kalija koji je zaslužan za normalizaciju krvnog tlaka i srčanih otkucaja. Omega 3 i omega 6 masne kiseline također su obilato prisutne u ovom citrusu, a njihova važnost za zdravlje kardiovaskularnog sustava je odavno potvrđena.
Prirodna energija za vaš organizam

Potrebno je: 125 g margarina 50 g secera u prahu 2 vanil secera 50 g prah pudinga 125 g brasna

(Preuzeto sa: radosno.com)

..