Amerika bruji o preminulom mladiću: Ljekari izjavili da nikada nisu vidjeli tako nešto

Chad Dorrill (19) bio je košarkaš u besprijekornoj formi, visok i vitak, aktivno je trčao. Ali, ovaj student iz Boonea, koji je pohađao nastavu putem interneta, zarazio se koronavirusom i preminuo u ponedjeljak uvečer, najverovatnije od neuroloških komplikacija povezanih sa COVID-19.

Pozitivni test dobio je 7. septembra, te je proveo deset dana prije nego što mu je dozvoljen povratak na fakultet.

Njegov ujak David Dorrill kaže da je Chad osjećao ozbiljne neurološke probleme čim se vratio na časove.

– Kada je pokušao da ustane iz kreveta, noge mu nisu reagovale i moj brat je morao da ga odnese u Hitnu. Ljekar je rekao da je to jedan u milion slučajeva, da nikada nisu vidjeli da nešto napreduje tako brzo.

Bila je to komplikacija uzrokovana koronavirusom, koji je umjesto disajnog sistema, napao njegov mozak – rekao je David Dorrill za New York Times.

Poznato je da COVID-19 uglavnom napada pluća, ali može izazvati probleme i sa bubrezima, jetrom i srcem, a izvjestan broj pacijenata prijavio je neurološke simptome, uključujući glavobolju, zbunjenost i delirij.

Univerziteti u Americi postali su svojevrsna žarišta pandemije, ali mladi, zdravi ljudi uglavnom su pod manjim rizikom od razvoja teških oblika COVID-19, prenosi “Faktor“.

Baza podataka koja prati koronavirus u američkim kampusima zabilježila je najmanje 130.000 potvrđenih slučajeva infekcije od početka pandemije i oko 70 potvrđenih smrtnih slučajeva, uglavnom među zaposlenim na fakultetu.

Tonia Maxcy, porodična prijateljica Dorrillovih, izjavila je da su im ljekari rekli da sumnjaju da je Chad imao prethodno neotkriveni GuillainBarréov sindrom, rijedak neurološki poremećaj prilikom kog imunološki sistem napada nerve.

Puno virusa može pokrenuti taj sindrom, a bilo je i slučajeva povezanih sa COVID-19.

– Bio je zdrav, u strašnoj formi. Mršav. Mogao je da istrči šest kilometara bez ikakvih problema. Zapravo je trčao sa nama prije manje od tri sedmice. Bio je zdrav, sve do ovoga – rekao je David o svom rođaku i dodao da je uvijek nosio zaštitnu masku i da ne znaju kako se zarazio.

Dr. Colin McDonald, načelnik neurologije u Medicinskom centru Forsyth u Winston-Salemu, gdje je bio priključen na aparate za održavanje života do ponedjeljka u 20 sati, izjavio je da su svi u bolnici skrhani ovom smrću.

– Činimo sve što možemo kako bismo shvatili zašto se to dogodilo – rekao je McDonald.

Majka ovog 19-godišnjaka Susan obratila se javnosti pisanim saopćenjem.

– Dok naša porodica trpi ovaj užasan gubitak, želimo da podsjetimo ljude da nose masku i budu u karantinu ako su pozitivni na virus, čak i kad nemaju simptome. Nemate pojma s kim možete da dođete u kontakt i kako će na koga virus utjecati – poručila je Susan Dorrill.

..