Spuštate li roletne tokom dana? ODMAH PRESTANITE! Niste ni svesni šta vam se MOŽE DESITI!

Sigurni smo da svi volite duže spavati, ali stalne poslovne obaveze i život općenito vam jednostavno ne dopuštaju to osim vikendom ili možda samo nedjeljom.
Međutim, ukoliko imate djecu, onda ta nedjelja uopće nije zajamčena. 90% ljudi na ovim našim prostorima ima roletne na prozorima u spavaćoj sobi, svi vole da je mrak, naročito ujutro kada je sunčano vrijeme, tako da mogu barem malo duže spavati. Ali, jeste li znali da uopće nije zdravo držati roletne spuštane, naročito tokom dana? Neki to rade posebno ljeti kada žele imati najhladniju moguću sobu, ali opet podvlačimo, to nikako nije zdravo. U današnjem tekstu vam donosimo vrlo zanimljivu studiju provedenu u Sjedinjenim Državama, gdje su znanstvenici istraživali razliku između zamračene prostorije i one koja je prozračena i svjetla.

To ima veze sa zdravljem, a sada se vjerovatno pitate – kako je to moguće? Časopis Science Dialy istraživao je da svjetlost koja uđe u vašu dnevnu sobu za vrijeme dana može ubiti vrlo velik broj bakterija koje su se tamo nakupile posljednjih par dana. Među njima sigurno može biti i koronavirus. Međutim, ukoliko su vam spuštene u sobi roletne tokom dana, tada imate vrlo velik problem, jer bakterije i virusi vole ustajali zrak, kao i tamne prostorije. Dr Askhan Kamphiour je ovo istraživanje izveo i objavio. On je jednu sobu izložio svjetlošću, drugu je izložio UV zracima, dok je treća bila potpuno u mraku. Na kraju se pokazalo da je u svijetloj sobi bilo svega 8,16% bakterija, dok je u zamračenoj sobi brojka bila čak 37,9%.

..