Zanimljivi ŽIRAFA ROLAT!

Ovo jedan od onih kolača, koje pripremate za djecu i za sve one koji se tako osjećaju. Žirafa rolat je prava slastica za njih.

Među kulinarskim blogerima kruži nekoliko recepata, ali nama se svidela ideja sa bloga Azlitamasammanis, ali smo recept malo prilagodili. Na samom blogu možete pronaći detaljna foto uputstva.

Sastojci:

Osnovna smesa

3 žumanceta
15 gr šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 gr brašna
1 vanilin šećer

Dodatak 1 osnovnoj smesi

3 belanceta
50 gr šećera
Par kapi limunovog soka

Dodatak 2 osnovnoj smesi

2 kašičice kakao praha
Pola kašičice čokolade u prahu
1 kašičica mleka

Smesa za šaru

1 belance
2 kašičice šećera
1 kašičica brašna
2 kašike pripremljene osnovne smese

Fil:

100 ml tečnog šlaga
100 gr džema od borovnica (ili nekog drugog vama omiljenog)

Priprema

Prvo pripremite osnovnu smesu. Umutite šećer i žumanca, dodajte vodu i ulje i mutite dok ne postane izdašno. Uspite brašno i vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Odvojite dve kašike ove pripremljene smese sa strane u posebnu posudicu.

Pripemite dodatak 1. Umutite u čvrst sneg 3 belanceta sa malo limuna, pa dodajte šećer i sve mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Uzmite 1/4 ove smese, odnosno dodatka 1 i dodajte osnovnoj smesi. Postepeno dodavajte po još 1/4 dok ne ubacite i lagano umešate celu smesu, odnosno sneg od belanaca. Ubacite i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopite čokoladu u prahu u malo toplog mleka). Sve dobro izmešajte.

Pripremite smesu za šaru. Umutite belance sa šećerom, dodajte brašno i 2 kašike osnovne smese, koje ste prethodno odvojili sa strane. Sve dobro pomešajte i uspite tu smesu u plastičnu vrećicu, odsecite jedan kraj vrećice da biste uz pomoć ove improvizovane šprice napravili šare.

(Preuzeto sa: lifestylerecepteka.info)

..