sočni mramorni kuglof s višnjama –

starinski,jednostavani.mliječni,sočni,voćni kuglof iz bakine tekice,koji se često spremao posebno u sezoni voća..koji mogu svladati i početnice u pripremi slastica…

SASTOJCI:

sastojci za biskvitno tijesto

veća, ciela jaja,svježa i po mogućnosti domaća

1,5-2 čaše Šećera ( kristal)

Vanilin šećera Dolcela

čaše mljeka

1,5 čaša suncokretova ulja

čaša Pšeničnog glatkog brašna

15g. Praška za pecivo Docela

prstohvat soli

smeđi dio biskvitnog tijesta

2-3 žlice kakao praha,kvalitetnog za kolače,čokolade u prahu,ili otopljene tamne čokolade

malo mlijeka

punjenje

400-500g. višanja,očišćenih od koštica

malo griza,za posuti,ako su višnje sočne

veličina čaše-180-200ml.

PRIPREMA:

prvo da napomenem da svi sastojci koji se upotrebljavaju za izradu kuglofa moraju biti sobne temperature,posebno jaja i mlijeko.

priprema biskvitnog tijesta

pjenato miksajte cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom.zatim dodajte mlijeko,pa ulje neprestano miješajući, prosijte brašno,prašak za pecivo i prstohvat soli, pa lagano,ručno,žlicu po žlicu dodajte u umućenu smjesu od jaja,šećera,vanilin šećera,mlijeka i ulja.

sve dobro sjedinite,i 1/4 smjese odvojite u drugu posudu i dodajte kakao prah za kolače,umućen s malo mlijeka,ili čokoladu u prahu,a može i dvije žlice otopljene tamne čokolade.

posudu za kuglof (27,5×6 cm.) premažite maslacem i pospite s brašnom,ulijte pola žutog biskvitnog tijesta,složite višnje,prelijte smeđim dijelom biskvita-cijelim,pa, druga polovina žutog biskvitnog tijesta i složite višnje.

zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i pecite kuglof 40-ak. minuta.

prohladite ga i izvadite iz kalupa.prije posluživanja možete ga ukrasiti sa šećerom u prahu zamirisanim s jednom vrećicom vanilin šećera.

da sačuva duže svoju svježinu i sočnost,zamotajte ga u prozirnu foliju i držite na hladnom mjestu.

Posluživanje

šećer možete smanjiti ili dodati,ovisno o slatkoći višanja..   mramorni kuglof možete napraviti i s drugim sezonskim bobičastim voćem…kuglof možete složiti na drugačiji način sve po želji i vašem ukusu…uživajte,kao ja,ako ste ljubitelji ovakve vrste slastica..

coolinarika

(Preuzeto sa: kuhajtesanama.net)

..