Karamel cheesecake

Sastojci

podloga
360 gr mljevene plazme
100 gr toffee
4 kasike smedjeg secera
240 gr istopljenog putera
200 gr mlijecne kuvertire

fil
3 pakovanja philadelphija krem sira
225 gr kiselog vrhnja
300 gr smedjeg secera
1 kasicica vanilije
120 ml karamel kreme
4 jaja

karamel krema
110 gr secera
2 kasike corn sirupa
3 kasike putera
75 ml slatkog vrhnja

ostalo
240 ml slatkog vrhnja
120 ml karamel kreme
50 gr toffee

Priprema

1.

Prvo napraviti karamel.Secer i corn sirup staviti u serpicu i karamelizovati na srednje jakoj vatri,paziti da ne zagori.Dodati puter i mijesati da se istopi,zatim dodati slatko vrhnje i mijesati zicom da se sve sjedini.Izgledat ce vam prilicno rijetko ali nakon hladjenja u frizideru imace finu gustinu.Ostavite karamel u frizideru.
2.

Za podlogu izmijesati keks,secer i sitno sjeckani toffee,dodati istopljen puter i sve dobro izmijesati.Kalup za torte oblozite papirom za pecenje (26 cm).Rernu ugrijati na 150°.

Smjesom od keksa obloziti dno i stranice kalupa,na dno preko keksa staviti cokoladu istrganu na kockice i staviti u rernu na nekih 5 min.da se cokolada istopi.Izvaditi napolje,razmazati cokoladu i ostaviti u frizider.
3.

Krem sir,secer,kiselo vrhnje i veniliju dobro umutiti da se secer istopi,dodati karamel i jaja samo blago umucena,sve fino izmijesati zicom.
4.

Smjesu sipati u kalup preko keksa (kalup stavite na pleh od rerne u slucaju da curi),uzeti 2 mokre krpe i omotati okolo kalupa i peci 2 sata na 150°.Nakon 40 minuta pecenja sklonite krpe.Kolac ce i nakon pecenja izgledat prilicno mekan al nakon hladjenja bude ok.Nakon 2 sata iskljucite rernu i samo malo je otvorite (postavite kasiku ili tanki nozic) tako da su vrata rerne samo malo otvorena i ostavite kolac unutra nekih 30 min.Nakon toga izvadite iz rerne,ostavite ga napolju 30 min i tek onda u frizider preko noci.
5.

Sutradan maknuti obruc kalupa.Slatko vrhnje umutiti u cvrst slag i ukrasiti kolac okolo,u sredinu staviti karamel krem (preporucujem nekih 70 ml).Toffee isjeckati i posuti preko karamela.

Autor: https://www.coolinarika.com/klub/hemina27/

Preuzeto sa: https://www.coolinarika.com

(Izvor: receptii.com)

..