POTPUNO PRIRODAN NAČIN: Evo kako da regenerišete HRSKAVICU koljena!

Pravilna ishrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice koljena, kuka i kičme.

Održavanje optimalne tjelesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao i izbjegavanje velikog fizičkog naprezanja tokom dana, dokazano smanjuju rizike od prjeteranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice.

OŠTEĆENJE HRSKAVICE KOLJENA SIMPTOMI

Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva koja ulazi u sastav mnogih struktura ljudskog tijela. Ima je u grudnom košu,nosu, bronhijama, ušima a oblaže i pregibe kičmenih pršljenova, laktova, koljena, kukova. Manje je elastična od mišića, ali nije ni tako čvrsta kao kost.

Njena osnovna funkcija jeste da omogućava pokretljivost zglobova sprečavajući da se kosti taru jedna o drugu – kada i dolazi do oštećenja.

Naročito je važno čuvati je od povrjeda, posebno kada je u pitanju hrskavica koljena. S obzirom na to da je ono najveći zglob u ljudskom tijelu, potrebno je paziti da meniskus ili hrskavica s njegove unutrašnje i spoljašnje strane bude zdrava i glatka kako bi ono bilo lahko pokretljivo i funkcionalno.

Ipak, razni faktori mogu da uzrokuju poremećaje – starenje organizma i bolesti kao što je npr. osteoartritis koji najčešće pogađa zglobove ramena, vrata (otežava pokretljivost glave i izaziva vrtoglavicu), kukova, koljena, ručnih i nožnih zglobova.

Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, kao i otok i zategnutost mišića. Osim degenerativnih promjena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrjede prilikom udaraca, prjeterana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta, kao i gojaznost, u nastavku teksta pročitajte koji su najbolji prirodni lijekovi za obnavljanje hrskavice kuka, koljena i dr.

KAKO OBNOVITI HRSKAVICU KOLJENA I KUKA

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina jeste 12 miligrama za svaki kilogram naše tjelesne mase.

Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, grah i sl.

Osim lizina, veoma je važna i supstanca hondroitin koja učestvuje u očuvanju naše hrskavice i isto tako značajna je za prirodno obnavljanje hrskavice koljena, kuka i svih drugih zglobova.

Hondroitin apsorbuje vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove.

(Izvor: receptii.com)

..