ZOVU GA DAROM OD BOGA: SPREČAVA RAK, SMANJUJE HOLESTEROL, USPORAVA STARENJE, REGULIŠE DIJABETES I JOŠ … – Balkanska Kuharica

Lovorov list mnogo je primjenljiviji i korisniji nego što mnogi od vas znaju. Lovorova stabla su rasla svuda u regionu, ali je promjena klime smanjila njihov prirodni rast. Ipak, ostali su prisutni u kulinarskom i ljekovitom svetu hiljadama godina, najmanje još od rimskih vremena.

Mogu se mljeti u začin i dodavati supama i paprikašima, ali u većini slučajeva koriste se cijeli listovi, kao aroma za određena italijanska jela, a zatim se uklanjaju ili koriste kao ukras.

Ekstrakti lovorovog lista imaju različitu medicinsku upotrebu, iako za njih ne postoji širok spektar kulinarskih primjena. Najčešće se koriste u aromaterapiji i biljnim tretmanima za različite kožne i respiratorne bolesti.

Međutim, njihove najvažnije zdravstvene prednosti jesu sprečavanje raka, detoksikacija i antibakterijska svojstva, njihova sposobnost da usporavaju proces starenja, ubrzavaju zarastanje rana i regulišu dijabetes. Lovorovim listom se bori protiv upale i pomaže probavi, poboljšava zdravlje srca i ublažava respiratorne probleme.

Evo kako ga koristiti i iskoristiti njegove prednosti:

Ovi listovi su nevjerovatno efikasan način da smanjite stres, liječite anksioznost i poboljšate raspoloženje. Možete ih dodati u svoju hranu, koristiti eterično ulje, napraviti čaj od lišća, samljeti lišće u pastu ili ih spaliti.

Prema studijama Lovorov list reguliše holesterol i šećer u krvi.

– Ovo lišće smanjuje proizvodnju interleukina, malog proteina koji oslobađa imunološki sistem i uzrokuje upalu. Da biste liječili zapušeni nos ili respiratornu infekciju, kuvajte lovorov list i udišite paru kroz nos.

– Takođe ubrzava zarastanje povreda i rana. Izmeljite suvo lišće u pastu i nanesite ga na zahvaćena područja.

Listovi pomažu u sprečavanju raka, naročito kolorektalnog karcinoma u ranim fazama detekcije.

POPULARNO: RECEPT KOJI VRIJEDI: MLIJEKO SA ŽALFIJOM OSLOBODIĆE VAS OD SUHOG NAPORNOG KAŠLJA
– Eterično ulje lovora može se koristiti u aromaterapiji kako bi se umirilo tijelo i um, osigurao dobar noćni odmor i tijelu vratila energija

– Eterično ulje lovorovog lista ima moćna antifungalna svojstva koja se bore protiv kandide i inhibiraju njenu sposobnost da prodre u membranu

– Eterično ulje ovih listova je snažno sredstvo za zaštitu od insekata. Na komadiće pamuka možete dodati nekoliko kapi i držati ih u kuhinji i ormarićima

Možete dodati lišće u vašu hranu za vrijeme kuvanja, obogatiti ukus vaših jela, ali svakako ih uklonite nakon kuvanja.

Čaj od lišća je odličan način za borbu protiv prehlade i zapušenja, pa evo kako ga pripremiti:

Dodajte 2 šolje vode u posudu i kuvajte tri minuta. Zatim pomjerite sa šporeta i potopitii 3-4 lovorova lista u njoj oko 5 minuta. Zatim procijediti i zasladiti čaj.

Ipak, najefikasniji način za ublažavanje anksioznosti i niži stres je spaljivanje lišća i udisanje njihovog mirisa. Sastojci koji olakšavaju stres u ovim listovima su Pinene, Sineol i Linaool.

Utvrđeno je da pinen i sineol drastično smanjuju nivo anksioznosti, a linalol ima iste efekte, utičući na krvne ćelije i gene. Istraživači su takođe otkrili da inhalacija sineola sprečava oslobađanje hormona koji uzrokuju bol.

Evo kako spaliti lišće i uživati u efektima olakšavanja stresa:

Zatvorite vrata i prozore da zadržite miris u prostoriji, zapalite 2-3 lista i stavite ih u pepeljaru ili na aluminijumsku foliju. Ostavite ih da izgore u potpunosti, a nakon što se pepeo ohladi, bacite ih. Uživajte u umirujućem mirisu i opuštajućoj atmosferi u vašem domu!

Izvor: webtribune

(Izvor: balkanskakuharica.info)

..