GENIJE IZ LOZNICE! DIMITRIJA ZOVU HARVARD, KEMBRIDŽ I PRINSTON! Mladi maturant gimnazije “Vuk Karadžić” je dete kakvo se retko rađa

Dimitrije Pavlov (18), maturant Gimnazije u Loznici, istovremeno primljen na tri najprestižnija svetska univerziteta * Odlučio se za Harvard, gde će se upisati među 43.000 kandidata, a dobiće i punu stipendiju

Dimitrije Pavlov (18), maturant Gimnazije “Vuk Karadžić” u Loznici, ove godine istovremeno je primljen na tri najprestižnija svetska univerziteta – Harvard, Kembridž i Prinston, a ponuđene su mu i pune stipendije! Odlučio se za Harvard, koji će u ovoj generaciji upisati tek 1.950 studenata od 43.000 kandidata iz celog sveta!

Ovaj neverovatni mladić, kome je uža specijalnost fizika, šest meseci je polagao specijalne testove i prošao zahtevne procedure apliciranja. Na kraju je sa sva tri Univerziteta dobio pozitivan odgovor, po čemu je verovatno jedinstven u celom svetu.

Dugo se dvoumio
Dimitrije za sedam dana odlazi na Harvard na takozvane “dane otvorenih vrata”, na kojima se budući studenti upoznaju sa ovim prestižnim univerzitetom.
– Imam malu tremu od svega, daleko je i nepoznato, plašim se kako ću se snaći. Ipak, mislim da sam napravio dobar izbor i da Harvard pruža za mene najbolje prilike. Primljen sam na tri univerziteta, Kembridž, Prinston i Harvard, a dugo sam se dvoumio između poslednja dva. Čitao sam komentare sadašnjih i bivših studenata, gledao koji profesori predaju i šta se radi, koje mogućnosti mi pružaju ovi univerziteti, kakve su mi šanse u budućnosti po završetku studija i na kraju sam se odlučio za Harvard. Dobio sam punu stipendiju, plaćene troškove puta, smeštaja i svega što mi je potrebno za studiranje – kaže Dimitrije i dodaje da nije očekivao da bude primljen na sve univerzitete na kojima je konkurisao.

Mladi vunderkind iz Loznice je osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi iz fizike u Lisabonu i bronzanu na Naučnoj olimpijadi u Južnoj Koreji. To je očigledno impresioniralo čelnike Harvarda.
– Znanje iz fizike mi je nesumnjivo pomoglo da budem primljen. Idem na takmičenja još od osnovne škole, osvajao sam medalje i verovatno me je sve to poguralo da budem primljen na sva tri univerziteta. Međutim, sad sam spreman da istražim i druge stvari. Programiranje je ono što me interesuje i verujem da ću krenuti u tom pravcu – objašnjava Dimitrije.

Voleo bi da se vrati u Srbiju
Dimitrije Pavlov kaže da mu je teško što napušta Srbiju i da bi voleo da se posle Harvarda vrati i stečeno znanje primeni u svojoj zemlji.
– Voleo bih da se jednog dana vratim u Srbiju, ali još ne znam da li će se to dogoditi. Videću da li postoji mogućnost da i posle Harvarda ostanem u SAD, proceniću i koje sve još mogućnosti imam, pa ću odlučiti – kaže Dimitrije.
Omiljen u školi
Darko Nestorović, direktor Gimnazije u Loznici, kaže da mu je privilegija što vodi školu koju pohađa učenik kao što je Dimitrije.
– Retko se kome pruži prilika da bira između tri ovako jaka univerziteta. U školi smo svi ponosni na Dimitrija, koji je jedan dobar, vredan, vaspitan dečak. Podržavamo ga u njegovom izboru i sigurni smo da će na Harvardu nastaviti da niže uspehe. Zadužio je ovu školu brojnim nagradama i prvim mestima osvojenim na takmičenjima iz matematike i fizike. Evo, baš ovih dana se sprema za Fizičku olimpijadu 24. i 25. aprila u Beogradu, a već posle dva dana putuje za Ameriku – kaže Nestorović.

On dodaje da je Dimitrije, i pored toga što je vunderkind, samo jedan skroman mladić.
– I pored svih uspeha nije se uobrazio, on je samo tinejdžer koji voli i nađe vremena da se druži, izađe sa vršnjacima. Uskoro će i proslava mature, znam da se svi raduju i pripremaju za veče 31. maja kada ćemo ispratiti još jednu generaciju gimnazijalaca. Dimitrije će pre svih, već 27. avgusta, nastaviti školovanje, kada zvanično postaje student Univerziteta Harvard – navodi direktor lozničke gimnazije.

Na Harvardu samo 10 odsto studenata nisu iz SADNa Harvard se godišnje prijavi oko 43.000 kandidata iz celog sveta, a Univerzitet prima samo 1.950 studenata. Od tog broja 90 odsto su Amerikanci, a samo deset odsto nisu državljani SAD. Džon Kenedi, Barak Obama, Al Gor i Mark Zakerberg samo su neki od poznatih bivših studenata Harvarda, koji je osnovan davne 1636. godine.

haber.ba

..