Spektakularne fotografije “prije i poslije”: Kako je Brazilac od pustare napravio raj posadivši 2 miliona stabala

Inicijativu pošumljavanja pokrenuli su brazilski fotograf Sebastijao Salgado i njegova supruga Lelija Deluiz kasnih 90-tih, kada su se suočili sa opustošenim predijelom oko ranča koji je Salgadu ostavljen u nasljedstvo, u blizini gradića Aimores.

Njih dvoje su odlučili da preporode stanište koje je nekada bilo prelijepa bujna prašuma. Posljednji rezultati projekta su zapanjujući i divni.

Kada je proslavljeni fotograf naslijedio svoje imanje u državi Minas Žerais, umjesto divljeg tropskog predjela koje je pamtio kao dijete, dočekala ga je suha i opustošena zemlja u kojoj je svo drveće posječeno a živi svijet praktično nije ni postojao. Bio je očajan.

“Zemlja je bila bolesna kao i ja, sve je bilo uništeno. Samo 0,5 posto površine je bilo pokriveno stablima”, rekao je Salgado za “Guardian”.

Njenova žena, Lelia Deluiz je došla na ideju da ponovo posade drveće i obnove šumu. Kada su počeli projekat, svi insekti i životinje, ali i ribe počeli su da se vraćaju u svoje stanište. Salgado i njegovi partneri su podigli kredite i u aprilu 1998. osnovali Institut Terra, i do sada zasadili više od dva miliona stabala, i totalno promijenili okolinu. Salgado kaže da je pronašao jedno od rješenja za klimatske promjene, ali i veliku inspiraciju.

“Možda imamo rješenje. Samo drvo može da pretvori ugljen-dioksid u kiseonik. Moramo da obnovimo šume. Trebaju nam šume u kojima je nekada raslo isto drveće, jer ako pošumljavate na pogrešan način, regija će ostati tiha i bez životinjskog svijeta.

haber.ba

..