Trbuhom za kruhom otišao u Njemačku pa se razočarao: “Evo zašto sam odustao”

Vid Banić, školovani šumarski tehničar iz Virovitice, poput mnogih je iz Hrvatske trbuhom za kruhom otišao u inozemstvo, točnije u Njemačku.

Ali, kako piše “Virovitički list”, tamo nije pronašao “obećanu zemlju“ već je otkrio da je i tamo sreća usko vezana uz primanja.

“Ovisi o tome kakav posao radite u inozemstvu, bilo da ste sami ili imate obitelj. Sve će to utjecati na to hoće li biti zadovoljni vašim radom ili će vam biti razočaranje, kao i ja “, rekao je Banić.

Za četiri mjeseca, Viroviticus je bio trgovac paketa u njemačkim gradovima Hannover i Karlsruhe. Došao je raditi preko agencije koja je služila kao hrvatski posrednik između domaće radne snage i njemačkih tvrtki.

“U prosjeku sam imao oko 200 do 250 paketa i radio oko 16 sati dnevno”, rekao je Banić.

Isporučni kombi vozi sam, komunicira s klijentima na njemačkom jeziku, a mobitel je uključen 24 sata dnevno. Zajedno s kolegama, živio je u trosobnom stanu. Svaki od šest je mjesečno isplaćivao 200 eura za smještaj. Jastvo, bilo je za životne potrebe, piše “Jutro” …

Međutim, kad je želio doći sa svojom ženom da živi i dvije male djece, on je izračunao da plaća koju je zaradio kao čeporica ne bi bio dovoljan za život.

“Kirija je vrlo skupo u Njemačkoj, za nas, četvorica bi nam trebala dati samo oko tisuću eura za najam, a moja plaća je u najboljem slučaju do 1.400 eura. Supruga, koja ima stalni posao u Hrvatskoj, jer je majka dvoje djece koja još nisu u školi, može raditi samo u Njemačkoj pola radnog vremena, ili najviše četiri sata. Živjeti samo od moje plaće ne bi bilo dovoljno za nas “, objašnjava Banić.

Banićova obitelj odlučila je nastaviti svoj život u Hrvatskoj. I nisu bili jedini. Dvadeset drugih kolega, većinom obiteljskih poznanika, vratilo se Vidu.

Po povratku bio je zaposlen u tvrtki Bran doo d.o.o. gdje je radio nekoliko mjeseci kao sezonski radnik u staklenicima. Nedavno je također dobio stalni posao.

“Ovo je dobar posao za mene i ne mogu opisati koji olakšanje imam kad znam da je trajna. Ako moram birati između obitelji i posla, uvijek ću odabrati samo onu varijantu koja nam omogućuje da ostanemo zajedno “, zaključuje Banić.

..