Komšije prijavile porodično nasilje jer nisu mogli da žive od buke: Kada je policija provalila u stan zatekla je nešto krajnje neobično

Jedan od najučestalijih oblika nasilja je ono porodično. Naime, iz dana u dan imamo priliku da vidimo kako se pojavljuju različiti oblii porodičnog nasilja. Uzroci nasilja su mnogobrojni i raznovrsni, ali jedno je jasno, nasilje trajno ugrožava psihičko zdravlje i ostavlja duboke posljedice onima koji su ga proživjeli. Najčešći uzroci nasilja u porodici su egzistencijalne prirode i nasilnici su uglavnom psihički nestabilne osobe i ovisnici o alkoholu i opojnim sredstvima. Pored toga, česti slučajevi su da nasilnik bude patološki ljubomorna osoba koja maltretira svoga supružnika. Nasilje ostavlja posljedice svim članovima porodice, a takve porodice poslije vrlo često postaju disfunkcionalne.
Zanimljiv slučaj se dogodio na jugu Njemačke. Naime, komšije su svakodnevno slušale svađu između momka i djevojke i odlučile su da slučaj prijave policiji. Policija je preuzela slučaj, došla na lice mjesta i, naravno, provalila u stan. Svi su očekivali da na licu mjesta vide tragove psiho-fizičkog nasilja, ali dogodilo se nešto što niko nije mogao da pretpostavi. Kada je policija provalila u stan zatekla je mladića i papagaja kako se svađaju. Naime, papagaj je bio u vlasništvu mladićeve djevojke i užasno je nerevirao mladića. Mladić ga je vrijeđao, govorio mu raznorazne pogrdne riječi, ali mu papagaj nije ostajao dužan. Kasnije je utvrđeno da papagaj s kojim se dvadesetdvogodišnji mladić svađao zapravo nije znao govoriti, ali je znao nevjerovatno da laje i oponaša psa.

Slučaj se inače dogodio u Lerahu, mjestu koje se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Švajcarskom.

..