UZEO HILjADE EVRA I POBEGAO: Gazda turističke agencije prevario putnike, pa otišao na odmor

VIŠE od deset ljudi podnelo je subotičkoj policiji prijavu protiv turističke agencije Sun&Sea, jer nije uplatila dogovorene aranžmane za letovanja. Građani podnose krivične prijave policiji, što nam je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu.

– Predmet preuzima posebno odeljenje Višeg suda u Novom Sadu za borbu protiv korupcije – rekli su nam kratko u subotičkom OJT.

Kako saznajemo, vlasnik agencije Miroslav Despi napustio je zemlju i prešao granicu sa Mađarskom u ponedeljak, a istog dana službenica u agenciji je dobila otkaz.

Samo dva dana pre nego što je trebalo da krene na letovanje u Tursku, jedna subotička porodica telefonom je pozvala agenciju Sun&Sea, kako bi saznala detalje oko leta i smeštaja. Kako se niko nije javio na telefon, otišli su lično, ali je na lokalu u Ulici Dimitrija Tucovića stajao natpis “godišnji odmor”. Potom su telefonom pozvali Despija, a kako se ni on nije javio, zvali su direktno agenciju Big Blue, putem koje je subotički subagent Sun&Sea trebalo da uplati aranžman, kao i hotel za smeštaj. Kao hladan tuš, s druge strane “žice” im je rečeno da oni uopšte nemaju rezervaciju za letovanje.

Tako je klupko počelo da se odmotava. Zasad je u ovoj situaciji desetak građana, koji su porodične aranžmane platili i po više hiljada evra.
– Početkom maja sklopila sam ugovor sa agencijom Sun&Sea o putovanju u Tursku. Aranžman u letovalištu Fetije u hotelu “Libeti” za mene, supruga i dete koštao je 4.200 evra plus 7.960 dinara – priča R. D., jedna od oštećenih. – Prilikom sklapanja ugovora, isplaćen je depozit od 2.000 evra. Vlasnik agencije mi je 21. juna poslao poruku da sam dužna još 2.306 evra, i sutradan sam službenici u agenciji, isplatila 1.300 evra, a ostalih hiljadu trebalo je da uplatim do polaska na putovanje, 21. jula. U utorak sam saznala da je Despi pobegao iz zemlje i oštetio mnoge. Pokušavajući da dobijem odgovor od agencije Big Blue, putem koje je Despi trebalo da uplati letovanje, u sredu mi je rečeno da on nije rezervaciju ni izvršio, niti je uplatio aranžman za koji sam dala novac.

SAMO POTVRĐENA REZERVACIJA

SVI putnici koji su najavljeni operateru Big Blue odnosno, za koje je izvršena rezervacija od Sun&Sea i potvrđena od organizatora putovanja, otići će na svoj odmor. Bez obzira na to što subagent nije izvršio uplatu sredstava u celini na račun organizatora putovanja i time izložio agenciju velikim troškovima, zaštita prava putnika je imperativ, navode iz beogradske agencije.

PUTNICI SVESNO PREVARENI

PREMA našim saznanjima postoji izvestan broj putnika, kojima je rečeno da putuju preko nas ili drugih operatera, za koje subagent Sun&Sea nije izvršio rezervacije. Ti putnici su svesno prevareni. Nažalost, oni moraju potražiti pomoć državnih organa u ostvarenju svojih prava, navodi beogradska agencija.

..