Ženu je pitao zbog čega ne jede: Kada vidim te prljave ruke tvoje majke, ne mogu ništa da jedem

Svi znamo koliko se jedna majka potrudi i da napora kako bi odgojila svoje dijete, te radi toga nikada ne žali. Onda dolazi vrijeme kada njena djeca odrastu pa se ožene, ili udaju, te budu sretni i zadovoljni. Ipak, desi se često da zet, ili nevjesta, ne mogu biti zadovoljni radi njenog mukotrpnog rada, a u ovom slučaju nevjesta nije mogla gledati majku svoga muža, što je žena koja ga je odhranila, a priča počinje ovako:

Jedan dan je supruga jednog čovjeka ostavila jelo i otišla u svoju sobu, a njegova majka mu je rekla da ode provjeriti da li je bolesna i govorila mu je da ona ne smije zaspati gladna. Supruga se mora paziti, govorila mu je majka. Pitao je svoju ženu da li je bolesna i zbog čega ne jede s njima, a ona mu tada reče da kada pogleda prljave ruke njegove majke, onda ne može da jede.

Njene ruke su zapravo bile naborane, a svi znaju koliko je ona radila da bi mogla podići svoga sina na noge i osamostaliti ga. Upravo te ruke su smetale njegovoj supruzi, a on je pitao svoju supurugu koji je njen prijedlog. Rekla mu je da je treba smjestiti u starački dom, dok joj je on govori da ništa ne brine i da će to sutra riješiti. Tada joj je spomenuo da ne zaboravi da su oni sutra pozvani da idu kod njenih roditelja, a kada se vrate, onda će odvesti majku u starački dom, te će nju isto tako povesti na ručak sutra.

..