Neuzvraćena ljubav

Gotovo da nema osobe koja se u svom  životu nije susrela sa  tjeskobom neuzvraćene ljubavi. Poznato nam je koliko to može biti bolno iskustvo. Kako zaboraviti neuzvraćenu ljubav?

Nije važno da li ste tinejdžer ili osoba srednjih godina, nemoguća ljubav Vas može dovesti do velike patnje, osjećaja odbačenosti i nesigurnosti. Jake, nekontrolisane emocije, mogu uticati i na druge sfere vašeg života. Opsesija, tuga, razočarenje predstavljaju emocije koje osjećamo kada smo nevoljeni od osobe koja nas privlači i sa kojom priželjkujemo ljubav. Stepenice koje prolazimo kroz emotivni bol prihvatajući nedostupnu ljubav mogu biti stepenice lične transformacije.

Oni koji su prošli kroz tu patnju  rekli bi,  dobro došao u klub!

Ali da li se možemo pomiriti sa činjenicom da osoba koju želimo kraj sebe, ne gleda na nas istim očima? Kako preboleti  neuzvraćene emocije?

Ne samo što možemo preboljeti, već možemo dosta naučiti iz patnje koju nam je nanijela neuzvraćena ljubav, emotivno i mentalno ojačati i naučiti zdravo da se nosimo sa odbacivanjem.  Takvo iskustvo predstavlja put otkrivanja ličnih strahova, potencijala i zadovoljstva. Učenjem iz lične patnje, učimo mnogo toga o sebi!

Zapravo, kroz problem jednostrane ljubavi, možemo steći “imunitet psihe” koji će nam služiti da zrelo i stabilno sagledamo sve dobre i loše strane  ljubavi.

Zašto neuzvraćena ljubav boli?

Voljeti nekoga, misliti o toj osobi, dijeliti lijepe trenutke, zvuči nevjerovatno romantično. Oh, ta pusta ljubav, defintivno daje smisao našim životima. Međutim i ljubav ima trnje na koje se možemo ubosti. Taj trn ljubavi naziva se  neuzvraćenost.

Neuzvraćena ljubav nije obostrana. Upravo problem nastaje kada jedna osoba oseća snažne emocije prema drugoj osobi, a da pri tome druga osoba ne oseća i ne pokazuje iste emocije.

Zvuči li Vam poznato?! Osjećaj odbačenosti, sujeta, bijes i anksioznost mogu nastupiti kao odbrambeni mehanizam u fazi neuzvraćene ljubavi. Razlog tome leži u neprihvatanju činjenice da nismo voljeni od osobe prema kojoj mi osjećamo snažne emocije.

Poput suprotnih polova na magnetu, ma koliko se trudili da ih spojimo oni jednostvano bježe. Tako je i sa emocijama, osobe koje ne gaje slične emocije prema drugoj osobi nisu u stanju da osete bol koji zadaju osobi koja pati za njima.

Nemoguća ljubav kao sindrom

Možete biti odbačeni od strane različitih grupa i zajednica i nećete osjećati takav intenzivan emotivni bol. Svakodnevno, doživljavate sitne odbačenosti i neuzvraćene emocije, ali ipak ih nećete doživjeti kao traumatično iskustvo. Međutim, ljubav određene osobe za Vas može da predstavlja nešto drugo, nešto zbog čega možete danima fizički i mentalno patiti ukoliko postanete svesni da od te osobe ne možete očekivati ljubav

Stručnjaci smatraju da stres prouzrokovan neuzvraćenim emocijama može dovesti do srčanih obolenja, poremećaja varenja, povišenog pritiska, depresije i drugo.

Nemoguća ljubav zaista Vas može ometati u svakodnevnom životu, gde god da se okrenete videćete nešto što će vas asocirati na vašu bol. Sentimentalne pesme, tužni filmovi, teške životne priče. Možete osećati bol u grudima, možete danima plakati i biti bezvoljni.

Kako psiholozi tumače jednostranu ljubav?

Osoba u koju smo zaljubljeni i prema kojoj osjećamo jake emocije, predstavlja ekskluzivnu  osobu u emotivnom životu svakog pojedinca. Sve naše misli  vezane za tu, posebnu osobu, su emotivno obojene. Kako bi rekli, leptirići nas preplave.

Nije rijetkost da tu osobu vidimo u mnogo boljem svjetlu nego što ona jeste, superiorniju i nedostužnu za nas, što nas intrigira  i podstiče da je iz dana u dan osvajamo.

Za tango, potrebno je dvoje…

Da bi doživeli nemoguću ljubav, trebalo bi  pre toga biti u nekom odnosu sa  tom osobom.

To ne znači da zaljubljenost u Bred Pitta ne može biti nemoguća ljubav za Vas, ali ovde se bavimo ljudima iz života za koje nas vezuju snažne emocije. Da li ćete je sresti na zabavi i uživati u dugim razgovorima, ili će to biti vaš najbolji prijatelj u koga ste zaljubljeni, nije važno. Nije rijetkost da uplovite u romantičnu vezu sa pratnerom koji iznenada počinje da se udaljava od vas i jednostavno nestane.

 

Zašto patimo za osobom koja nam ne uzvraća ljubav?

Često se dešava da tu osobu ne vidimo cjelovito, odnosno vidimo samo njenu lijepu ili samo lošu stranu. Zato nam na trenutke ona može izgledati kao najdivnija osoba koju poznajemo  ali na trenutke i kao njena suprotnost.

Problem necjelovitog posmatranja i doživljaja neke osobe budi kod nas oprečne emocije, od ljubavi do mržnje. Ali kada je neuzvraćena ljubav u pitanju, cjelovit doživljaj je neophodan kako bi smo podnijeli teške emocije sa kojima se borimo.

Fantaziranjem, traženjem izgovora, begom od realnosti, možemo zavarati sebe da osoba koja odbija naše emocije zapravo igra igru sa nama. Obmanjivanje sebe, iracionalni zaključci, predstavljaju mehanizam odbrane koji stvara osoba kako bi se izborila sa neuzvraćenom ljubavlju. Stvarajući sebi lažnu nadu da je takav odnos ipak moguć, osoba sebi samo produžava stanje patnje i agonije.

Nije rijetkost čuti što je neko hladniji prema drugoj osobi, toliko druga osoba više želi da je osvoji. Da li je ta osoba već  zauzeta, nedostižna ili nas samo ne cijeni dovoljno – činjenica je da se može desiti da usljed odbijanja počnemo  još više da želimo tu osobu. Nerijetko su sujeta i reciprocitet emocije koje tada vladaju nad nama.

Sujeta

Ideja da osobu koju jako želimo kraj sebe nas odbija i proživaljavamo nemoguću ljubav može biti težak udarac našoj sujeti. Činjenica je da svako od nas želi biti poseban i svako želi da ostvari ljubavni odnos sa osobom koja mu se dopada. Ali kada nam to ne pođe za rukom, naš um se bori protiv ideje nemoći i nesigurnosti sujetom. Međutim što više postajete agresivniji i što više vršite pritisak na osobu koja Vam ne uzvraća ljubav možete napraviti suprotan efekat.  Počinjete tu osobu još više da gurate od sebe, a to nije način kako preboljeti neuzvraćenu ljubav.

Reciprocitet

Naš um funkcioniše po principu reciprocitetaUkoliko učinimo nešto za nekoga, nesvjesno imamo očekivanja da će ta ista osoba uraditi nešto za nas. Kada ulažete energiju i vrijeme u odnos sa nekom osobom, zapravo činimo to sa ciljem da bi nam se vratila uložena pažnja i trud. Dodamo li na to usluge, duge razgovore, pažnju, prirodno je da očekujemo nešto zauzvrat. Što nam se manje uzvraća sve što pružamo, skloni smo da još više snage i elana uložimo kako bismo dobili ono što smatramo da zaslužujemo. Na taj način, što više ulažemo, a ta osoba nam manje uzvraća, mi još više želimo tu osobu, jer smo uložili mnogo u nju. Ipak, ovo je velika greška- ulaganje prevelikog vremena i energije u nekoga ko nas ne želi pored sebe, obično će još više gurnuti osobu dalje od nas.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *