Uklanjanje bubuljica pomoću jagoda

Pitate se kako ukloniti bubuljice? Jednostavno – sa jagodama!  Ne propustite priliku da  iskoristite njihove moći! Evo  uputstva kako to da uradite.
Jagode su prosto savršeno voće – crvene, sočne, primamljive, mirisne i jako zdrave. Zato su rado viđen

sastojak  u mnogim poslasticama, a nažalost i brojne vještačke arome i mirisi inspirisani su upravo njima. Pa, i mi ćemo da podjelimo sada par recepata sa jagodama, ali ne onih gurmanskih već onih koji će rešiti vaše vječito pitanje: „Kako ukloniti bubuljice?“

 

Zašto se javljaju bubuljice na licu?

Bubuljice se obično prvo pojave tokom puberteta kada hormoni u tijelu podivljaju. Možemo reći da su to hormonske bubuljice. Neki se izbore sa tom pojavom bez većih problema, a neki nastave da se bore sa njima i u kasnijim godinama i traže sve moguće i nemoguće načine kako ukloniti bubuljice.

  • Bakterije i prljavština. Bubuljice nastale zbog ovog uzroka javljaju se po cijelom licu, a najviše po obrazima jer je tu koža lica najostljivija. Bilo da je u pitanju loša ili nepravilna higijena ili imate ružni naviku da stalno rukama dodirujete lice, bakterije dospjeevaju u pore i zatrpavaju ih nečistoćama. Kao rezultat toga javljaju se crvene upaljene tačke, a vaša jedina briga postaje kako očistiti lice od bakterijskih bubuljica.
  • Pogrešna kozmetička sredstva. U nekim slučajevima, upalne procese na koži mogu izazvati i pojedina veoma jaka kozmetičlka sredstva. Tada vrlo često, lijek protiv bubuljica postaje uzročnik upala  i izaziva još veće crvenilo. Takav je, recimo, benzoil peroksidkoji se često preporučuje kao sredstvo koje treba da ukloni bubuljice na licu.
  • Povećana proizvodnja sebuma je ono što izaziva bubuljice u pubertetu. To je unutrašnji razlog pojave bubuljica na koji nije jednostavno uticati. Sebum je zapravo produkt lojnih žlijezda u našem tijelu. Iako se mogu naći po celom telu, ovaj uzrok mahom se ispoljava kao bubuljice na čelu ili na bradi.  Višak sebuma može biti posledica rada nekih hormona, nepravilna ishrana i stres.
  • Menstruacija je, kao i pubertet, jedan od faktora koji izaziva hormonske bubuljice. Tokom ciklusa  i pre njega, žene prolaze kroz brojne hormonske promene koje mogu da ostave svoj trag na licu ili drugim delovima  tela.
  • Loša ishrana previše bogata mastima jedan je od razloga koji mogu doprineti stvaranju bubuljica i povećanoj aktivnosti lojnih žlijezda. Otuda je ona direktan uzrok začepljenih pora sklonih bubuljicama.

Postoje uzroci na koje možete lakše i oni na koje je teže uticati. I jedni i drugi mogu biti vrlo uporni, a neki mogu napraviti i dodatne probleme. Cijeđenjem bubuljica vrlo lako napravićete ožiljke na licu i zamjeniti jedan problem drugim. Tada se pitanje kako se riješiti bubuljica pretvara u drugi mnogo veći i teško riješiv problem – uklanjanje ožiljaka. Sličan problem je i sa uraslim dlakama.

 

Jagode kao prirodni lek za bubuljice

Postoji on tvrdnja da neke namjernice liče na one organe za koje se smatraju lijekovitim. Tako je orah dobar za mozak, šargarepa presječena na krug asocira na oko i tako dalje. Gledano na taj način,  jagoda može da bude lice prošarano bubuljicama, zahvaljujući sitnim semenkama na njihovoj površini. Može biti da izmišljamo i imamo bujnu maštu, ali to je zapravo činjenica – jagode su prirodan lek za bubuljice.

Evo koji su to sastojci zbog čega su jagode zapravo izuzetan prirodan lek za bubuljice.

Salicilna kiselina

Jagode su prebogate salicilnom kiselinom. Ukoliko krenete po savjet kako očistiti lice od bubuljica u apoteku,  dobićete kao preporuku kreme i gleove u kojima je ova kiselina čest sastojak. Pa zašto ne biste isprobali jagode na svom licu? Upravo ova kiselina  je ono što čini jagode najboljim prirodnim lekom za bubuljice.

Vitamin C

Jagode su bogate vitaminom C koji se bori protiv slobodnih radikala i obezbjeđuje koži dovoljno kiseonika, ljepši i zdraviji izgled, sprečava  starenje kože.  Pojedite 100 g jagoda i pojeli ste dovoljno  C vitamina za cijeli dan! Zašto ga ne biste isprobali na koži?  On potpomaže zacjeljivanje kože, a deluje blagotvorno i iznutra.   
Kada ste po stresom , vitamin C pomoći će da se krv očisti od hormona stresa – kortizola. To je jedan od onih uzroka koji izaziva one “hormonske” bubuljice.

Elagična kiselina

Ovo je još jedina kiselina iz jagoda koja ima važnu ulogu za lepotu. Elagična kiselina ima brojna svosjtva, uključujući i ona anti kancerogena. Kada tražite način kako ukloniti bubuljice, ona je značajan jer  ima sposobnost da zacjeljuje kožu od rana i ožiljaka.

Alfa hidroksilna kiselina

Alfa hidroksilana kiselina djeluje kao tonik za lice, potpomaže čišćenje mrtvih ćelija sa kože, koje mogu da zatvore pore i uzrokuju bubuljice.

Posle ovoga vam sigurno neće biti krivo što su jagode pomalo kisele!
Kad već govorimo o ukusu i ishrana jagodama je dobra za kožu. Jagode su bogate  vlaknima, pa pospješuju rad crijeva i i omogućavaju brže izbacivanje toksina iz tijela, pa oni ne nalaze svoj put iz tijela kroz kožu i ne zadržavaju se u organizmu.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *