Da li je zaljubljenost isto što i ljubav?

Često se zaljubljenost i ljubav doživljavaju kao sinonimi. Ima li zabluda u tome? Da li nakon zaljubljenosti nužno nastupa ljubav? Možemo li nekoga da volimo iako nismo bili zaljubljeni?

Pitanje koliko može trajati zaljubljenost a kada počinje ljubav, mori sve koji su iskusili jedno ili drugo. Nije rijetkost da ih i ne možemo razlikovati, a još je manja rijetkost da kada magija nestane, osobu vidimo u drugom svijetlu.

Gde je nestala sva ta magija?

Zapitajte se koliko puta vam se dogodilo da iz jednog euforičnog stanja jednostavno prestanete da se interesujete za neku osobu, a sve vreme ste mislili da je ljubav u pitanju?  Iz tog razloga, važno je razlikovati zaljubljenost i ljubav.

Iako subjektivno možemo misliti da su simptomi zaljubljenosti i ljubavi isto, realnost nam svaki dan opovrgne takav doživljaj. Da bi smo poznavali valjane razlike emocija koje preovlađuju u ovim različitim fazama upoznavanja, potrebno je iskustvo, potrebno je vreme i zrelost. Ne sumnjamo da će se svakome desiti lijepa romansa, ali verujemo da na vrijeme treba poznavati osnovnu razliku između ovih faza emotivnog upoznavanja – zaljubljenosti i ljubavi.

Simptomi zaljubljenosti

Da li vam se nekada dogodila romansa koju nikada niste zaboravili? Sjećate li se prve ljubavi iz škole, sa nekog puta ili neke osobe o kojoj ste dugo razmišljali? Šta je zajedničko tim mislima?

Odgovor je zaljubljenost. Jedna neobjašnjiva sila koja nas vuče ka objektu. Valjda je to takva opijenost, strast i  idealizacija prema nekoj osobi ili objektu  da i dok ovo čitate u vama će se probuditi spektar finih  emocija. Oh da, to čini  euforija i takozvani “leptirići u stomaku”.

Svedoci smo da zaljubljenost može biti fantastična uvertira za ljubav.

Međutim ovaj osećaj “ludila” za nekom osobom ne traje večno.

Stručnjaci smatraju da takve intenzivne emocije koje izaziva zaljubljenost  možete doživljavati najviše godinu dana.

Ako se pitate zašto je to tako, zašto najljepši osjećaj tako kratko traje i zašto nestaje, odgovor bi mogao da vas razočara. Naime osećaj zaljubljenosti, negde nije realan doživljaj ljubavi. On je kao začin koji stavljate na jelo, daje fantastičan ukus i zaboravljate šta vi zapravo jedete. Zamislite da ne jedete meso, već samo začin. Na početku je dovoljan, ali nakon nekog vremena shvatićete da ste gladni.

Isto je i kada se “zatreskate” u neku osobu, ta hemija vas privlači, uživate samo dok razmišljate o tome, a posebno u fazi emotivnog ludila spremni ste sve da učinite za svog dragog/ dragu.

Šta se desi kada nastupi razočarenje, kada nestane ta iluzija o gospodinu savršenom?

Muškarac koji vas je jučer zasmejavao odjednom počne da vas nervira, odjednom njegove mane postaju nepodnošljive. Gde je sada onaj savršeni svet u kome ptičice cvrkuću i gde ste vi sretni. Nestao je, onog trenutka kada je nestalo ludilo u vašoj glavi. Dakle simptomi zaljubljenosti polahko vas napuštaju.

Zaljubljenost i ljubav razlike

Osnovna razlika između zaljubljenosti i ljubavi leži u odnosu prema nekoj osobi. Zaljubljen čovjek bi rekao: ”Ne mogu živeti bez tebe”  Sa druge strane čovjek koji voli rekao bi : ”Mogu bez tebe ali lepše mi je sa tobom!” Tu se ogleda  zrelost emocija.

Iako subjektivno često brkamo zaljubljenost i ljubav , najlakše ćete napravite razliku ukoliko pustite voljenu osobu na neko vreme iz života. Da li će to biti dan, ili nedelja osetićete i sami promenu u emocijama. Od famoznog : “Ne mogu živeti bez tebe!”,  do “.Nedostaje mi njegov osmeh…

Nije retkost, da euforija može jednostavno nestati.

Primjera radi ja sam bila očajnički zaljubljena u jednog kolegu, viđala sam ga svaki dan i konstantno sam maštala o njemu. Mislila sam da je to ljubav. Međutim, kako se premestio na drugo radno mjesto, i kako sam prestala da ga viđam, tako je i nestao njegov sjaj. Postepeno zaboravljala sam njegov lik, prestala sam da razmišljam o njemu. Prošao me je zanos. Tada sam znala razliku između zaljubljenosti i ljubavi.

Ne morate imati osjećanja samo prema nekoj osobi. Možete obožavati svoj posao neko vreme dok vam ne bi postao dosadan. Možete voljeti svoje prijatelje i patiti ukoliko ih izgubite. Snažni osjećaji su provučeni kroz čitav naš život. Ma šta vi radili znajte da činite najviše jer imate određene emocije.

Treba biti svestan da romanse sa filmova u realnosti ne bi osptale ni dana, jer nikada ne vidimo kako izgleda njihov život nakon srećnog završetka.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *