Toffife torta

Sastojci
Kore
8 belanca
8 kašika šećera
1 kesica burbon-vanilin šećera
3 kašike brašna oštrog tip 400
3 kašike kakaa
50 g nastrugane tamne čokolade
4 kašike milerama
Karamel fIl
4 kašike šećera
100 ml mleka
8 žumanaca
100 g bele čokolade za kuvanje***
2 kockice mlečne čokolade*
50 ml slatke pavlake
Karamel glazura
4 kašike žutog šećera u prahu* *
75 ml tečne slatke pavlake
100 g bele čokolade
20 g maslaca
Čokoladna
60 g tamne čokolade
50 ml slatke pavlake

Priprema
Kore
1.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
Dodati prosejano brašno, prosejani kakao, burbon vanilin šećer i umešati drvenom kašikom.
Dodati mileram i umešati drvenom kašikom.
Umešati nastruganu čokoladu.
Dno kalupa sa pokretnim stranama prečnika 24 cm obložiti pek papirom, postaviti strane kalupa, namašćene maslacem/margarinom i ravnomerno rasporediti smesu.
Peći na 180 stepeni 15 minuta, zatim smanjiti rernu na 170 stepeni i peći još 10 – 15 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena.
Pečenu koru izvaditi iz kalupa zajedno sa pek papirom, prevrnuti na tacnu i lagano skinuti pek papir. Kad se prohladi, vodoravno preseći koncem ili žicom da se dobiju dve kore.
Karamel fil
1.
Žumanca kratko umutiti mikserom.
Na umerenoj vatri otopiti šećer. Skinuti sa vatre i dodati mleko (Pažnja: jako će da prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta).
Dodati žumanca. Zagrevati na slaboj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane zgušnjavanje. Vratiti na vatru i uz mešanje zagrevati još oko 5 minuta, povremeno skidajući sa vatre, da se žumanca ne zgrudvaju. Treba da se dobije glatka masa teksture kao gust puding.
Skinuti sa vatre i dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i mlečnu čokoladu (*mlečna čokolada nije neophodna, dodana je samo da bi se dobila karamel boja fila). Mešati dok se ne otope i ne dobije ujednačena masa.
Ohladiti do sobne temperature (uroniti posudu sa filom u posudu sa hladnom vodom i mešati mikserom).
U ohlađen fil dodati 50 ml tečne slatke pavlake i umutiti mikserom.

Oko prve kore staviti obruč za torte. Na mom obruču se može podesiti željeni obim torte. Kora se u toku pečenja blago skupila, pa joj je prečnik bio 23 cm. Koru premazati filom i prekriti drugom korom.
Ostaviti u frižideru 2 sata da se stegne, pa skinuti obruč.
Karamel glazura

  1. Belu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Na umerenoj vatri otopiti žuti šećer u prahu. Skinuti sa vatre i dodati tečnu slatku pavlaku (Pažnja: jako će da prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta). Skinuti sa vatre i dodati istopljenu belu čokoladu. Izmešati. Dodati maslac i mešati dok se ne istopi. Dobiće se masa boje karamela, gustine kao nutela ili eurokrem.
    Zagrejati masu kratko na tihoj vatri da postane ređa kako bi se lakše premazala preko torte.
    Izliti toplu karamel glazuru na sredinu ohlađene torte. Špatulom lagano mazati glazuru od sredine ka obodu torte i postepeno je istanjivati. Masa se brzo steže i postaje slična fondan masi, pa se lepo može oblikovati, samo je bitno da se malo po malo istanjuje.
    Ostaviti u frižideru 15 minuta i “postaviti” čokoladnu “kapu”.
    Čokoladna kapa
    1.
    Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodavati kašiku po kašiku slatke pavlake uz neprestano mešanje. Ako masa bude gusta, treba je zagrejati kratko na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je izliti na sredinu torte. Lagano špatulom razmazati od centra ka obodu torte, na oko 2 centimetra od ivica torte. Ostaviti u frižideru.
    2.
    Napomene:
  2. **Žuti šećer u prahu sam dobila mlevenjem žutog kristalnog šećera u električnom mlinu za kafu. Može se koristiti i kristalni žuti šećer ili beli šećer u prahu.
  3. I za fil i za glazuru sam koristila slatku pavlaku Dolcella šlag 5+ sa biljnim masnoćama. Sa Imlekovom ili Dukatovom slatkom pavlakom mi slični filovi ne uspevaju.


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)

..