Na kvizu izgubio 100.000 eura, a tačan odgovor imao na majici

 

Kviz (engl. quiz) predstavlja jednu formu igre u kojoj takmičar ili grupa učesnika pokušava da da tačan odgovor na određena pitanja iz različitih oblasti znanja. Njegovi začeci postojali su još u doba Starog Rima. Sintagma Homo ludens koristi se da bi označila čoveka koji kao biće voli da se igra. Prvim učesnikom nekog kviza u istoriji uslovno se smatra Edip koji je odgovarao na Sfinginu zagonetku.

Sama reč kviz nema neko smisleno značenje. Smatra se da ju je izmislio upravnik pozorišta u Dablinu Ričard Džejms Dali u 18. veku kao rezultat opklade. Naime, postojala je opklada ili konkurs da će onaj ko u roku od 24 časa izmisli novu reč koja će se ustaliti u govoru i ući u engleski rečnik dobiti veliku svotu novca. Dali je dobio opkladu tako što je uposlio skitnice i ulične dokoličare da kada padane mrak išaraju ulice Dablina do tada besmislenom rečju kviz.

Mladić imena Alberto iz Španije zauvijek će zapamtiti odgovor na pitanje “Ko je Steve Rogers u filmu ‘Osvetnici’ (The Avengers)?”, koje su mu postavili na kvizu “Ahora Caigo”. Tačan odgovor mogao mu je donijeti 100.000 eura.

Među tri ponuđena odgovora bili su – doktor, gospodin ili kapetan. Mladić tačan odgovor nije znao, iako mu je pisao na majici i ko zna koliko puta je gledao u njega.

Na majici je pisalo “Steve Rogers je kapetan Amerike”,prenose mudrosti-ispovijesti.com!

..