TEKST KOJI JE PODIGAO SVET NA NOGE: Najgora odluka koju možete da donesete je da rodite dete!

Ako na društvenim mrežama gledate slike prijatelja koji sa ponosom kače slike svoje novorođenčadi, pa vas hvata želja da i vi požurite sa svojim detetom, možda biste mogli da uzmete u obzir rezultate novog istraživanja.
Naime, kada se na gomilu skupe rezultati svih istraživanja o kvalitetu života roditelja pre i posle dolaska bebe, dolazi se do zaključka da se dete jednostavno – ne isplati.

Tako su rezultati jednog istraživanja pokazali da 70 odsto brakova propadne u prve tri godine detetovog života, a razloga može da bude mnogo – manje intimnosti, manje para, svađe oko toga kako vaspitavati dece i sveukupno manje zajedničkog vremena.

“Zadovoljstvo u braku naglo opada nakon prvog deteta, i ako se bračni par vodi logikom da će ih dete zbližiti, silno greše”, podvlači psihološkinja Elen Voker za časopis “Psychology Today”.

Pored bračnog zadovoljstva, roditelji mogu da se oproste i od sna. U prve dve godine, roditelji su u manjku za šest meseci sna jer u proseku roditelji spavaju oko 2,5 sata svake noći.

A tu je, naravno, i osetan pad standarda nakon rođenja deteta.

Kako navode istraživanja sprovedena u Americi, dete košta oko 13.000 dolara godišnje. To znači da ćete do njegove 17. godine imati trošak od oko 233.000 dolara.

Ne samo to, istraživanja pokazuju da ne samo da su žene manje plaćene od muškaraca, već su i majke slabije plaćene od žena koje nemaju decu.

A tu je na kraju, kažu stručnjaci i problem prenaseljenosti planete. Ako nastavimo ovim tempom, kažu oni, do 2050. godine zafaliće nam i vode i hrane, a i mesta za stanovanje.

Zato, zaključuju oni, ako nemate decu, time zapravo spašavate planetu.

Ovaj tekst podigao je mnogo prašine na internetu, iako se i u samom zaključku navodi da ovo nije pokušaj da se ljudi odvrate od roditeljstva, već samo način da se skrene pažnja ljudima na to koliko je roditeljstvo zapravo ozbiljna i zahtevna stvar.

(Kurir.rs/indy100.com, Foto: Profimedia)

..