NAJSOČNIJE TULUMBE…OVAKO NEŠTO NISTE PROBALI….RECEPT

Potrebno za tijesto:

4 jaja ako su krupnija,ako su ona sitnija onda 5 kom.
2 čaše vode/400ml
pola čaše ulja
250 gr brasna
prstohvat soli
2 male kasike secera

Agda:

1 kg secera
3 čaše vode/600ml
par kolutica limun
1l ulja za przenje
Napomena:Dan prije treba pripremiti agdu,i ostaviti je da stoji makar preko noci,da se skroz ohladi(ovaj detalj je veoma vazan)

Priprema tijesta:

U malo dublju serpu staviti vodu,ulje,secer,so i pustiti da provri Serpu izmaknuti s vatre,pa u nju umijesati brasno Mijesati konstantno ,(drvenom kasikom)dok se ne napravi cvrsta smjesa u obliku lopte Tijesto ostaviti 10ak min da se prohladi,za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja,pa ih dodati tijestu. Eh sad..neko opet mijesa drvenom kasikom,ja sam koristila mikser,i brze je i lakse,tako da preporucujem -ne dangubite,koristitie mikser:)) Znaci,dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije neka mekša svilenkasta struktura tijesta. Tim tijestom napuniti špric za tulumbe.Sad bih vam ja kao trebala reci,ako nemate špric za tulumbe koristite neki koji imate za šlag,ili…ali necu:))jer sam isprobala i tu varijantu sa špricom za šlag,i nije mi se svidjelo nimalo,jer su tulumbe jako male,hajd i to,ali su po mom ukusu preprzene i krckave,zato sto nemaju kapacitet da narastu i
budu mesante i iznutra.Tako da preporucujem,ako zelite prave tulumbe,nabavite pravi špric za njih.Ja imam plasticni,i koliko sam vidjela da je najjzahvalniji od ostalih(drvenih,limenih) jer se moze lijepo oprati;) Dalje..U dublju šerpu ili vecu ,dublju tavu(kod mene je bila tava)nasuti litar ulja,(i ovo da naglasim jer je vazno)u HLADNO ulje istiskivati tulumbe iz šprica. Neka ne budu stisnute jedna do druge jer ce se njihova velicina uduplati prilikom przenja,zato nek imaju mjesta za širokokutno plivanje:))) Kad ste zavrsili sa istiskivanjem,(zaboravih reci da ne budu veće od 10ak cm.)stavite serpu na temp. Kad vidite da se pocnu prziti,i da se same okrecu,smanjiti negdje izmedju 3 i 2. Nastaviti s przenjem s tim da se moraju ponekad okrenuti ,sve dok i dio izmedju rebara ne dobije onu zlatnu boju,tek tada su gotove. Tako vrele vaditi šupljikavom kasikom i direktno potapati u agdu. Neka ih tako u agdi nek stoje sve dok se ne isprzi sljedeca tura,tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju Eh,sad izmedju svake nove ture ulje u kojoj se przi mora se prvo prohladiti , pa tek špricati novu turu. Znaci,iskljuciti ringlu,izmaknuti serpu s uljem i ostaviti nekih desetak min da se hladi.Ako nemate toliko vremena onda makar 5 min,jer se tulumbe moraju spricati u prohladjeno ulje,zbog same forme tulumbe,ne raspadnu se,i ne morate zuriti da vam jedna izgori dok vi istinete drugu,ili ostatak tulumbi.Zato je mnogo lakse i ugodnije bez srkleta baratati s prohladjenim uljem.

(Izvor: magazinrecepti.info)

..