DOMAĆI SOK OD MALINA SA KUVANJEM I BEZ – LEKOVITOST I RECEPT

Za malinu se kaže da je prava saveznica lepote. Ona omogućava sintezu elastina i kolagena koji se nalaze u našoj koži, poboljšava ten i štiti od slobodnih radikala i tako održava našu mladolikost. Takođe, u narodnoj medicini se koristi da zaštiti kožu od sunca i pruži negu koži izgoreloj zbog prevelike izloženosti suncu. Redovnim konzumiranjem malina ili soka od malina vaš organizam biće snabdeven potrebnim vitaminima i to vitaminom A, B2, B3, B6, B12, vitaminom D i E, a posebno se ističe prisustvo vitamina C. Pored vitamina, bogata je i magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, selenom, cinkom, fosforom i drugim. Kao takva, malina je prava zaštitnica našeg imunološkog sistema. Pozitivno utiče na probavu, posebno na funkcionisanje rada creva. Reguliše pražnjenje creva i sprečava pojavu dijareje. Veoma je korisna u ishrani dijabetičara, pošto reguliše nivo šećera u krvi. Takođe, preporučuje se u ishrani osoba koje žele da oslabe jer produžava osećaj sitosti. Sok od malina mogu svakodnevno piti i deca i stariji. Ublažava upalne procese, te se preporučuje u slučaju povišene telesne temparature ili prehlade. Dodajmo i da ublažava simptome PMS-a i smanjuje menstrualne bolove.
Blagodeti redovne konzumacije soka od malina ili samih svežih malina, možete primetiti još posle nekoliko dana. Prve pozitivne promene osetićete na svojoj koži koja će biti glatka, čvršća i smanjiće se pojava akni.

Recept za pripremu soka od malina

Potpuno prirodan sok od malina možete napraviti kući sami. Postoje razni recepti naših baka i današnjih domaćica, a mi ćemo vam dati 2 najviše hvaljena.

Sok od malina sa kuvanjem

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram zrelih malina,
  • 700 grama šećera,
  • ½ pakovanje limuntusa ili jedan limun
  • 1 litar vode

Maline dobro operite u hladnoj vodi, pa ih stavite u posudu za kuvanje, prelijte vodom i dodajte limuntus, odnosno iscedite jedan limun i stavite šećer. Posudu sa sastojcima poklopiti i uz povremeno mešanje, ostavite da prenoći na tamnom i što hladnijem mestu. Sutradan, posudu za kuvanje sa sastojcima stavite da se kuva na tihoj vatri. Kuvajte dok ne provri. Kad provri, sklonite sa ringle i ostavite da se ohlade. Pošto se ohlade, maline izgnječite i procedite. Za ceđenje možete koristiti gazu ili cediljku. Proceđeni sok opet stavite da se kuva na tihoj vatri i čekati da opet provri, uz povremeno mešanje. Potrebno je da u međuvremenu sterilišete staklene flaše i zagrejete ih, pa u njih sipajte vruć, proključali sok. Flaše ušuškajte u ćebe i ostavite preko noći da se hlade. Kad se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Sok od malina bez kuvanja

Sastojci za nekuvani sok su isti kao i za kuvani samo treba da se poveća količina šećera i postupak je sličan:

  • 1 kilogram malina
  • 1 kilogram šećera
  • 1 limun
  • 1 litar vode

Kada operete maline stavite ih u jednu veću posudu, dodajte vodu i iscedite limun. Pokrijte šerpu i ostavite da prenoći na mračnom i što hladnijem mestu. Sutradan procedite maline kroz gazu ili cediljku, pa dodajte šećer. Mešajte dok se sav ne rastopi. Sok sipajte u suve i oprane flaše, a umesto zatvarača, staviti celofan i privezati gumicom. Ovako ćete dobiti gust sok i obično se razređuje vodom. Za bilo koju varijantu soka da se odlučite – nećete pogrešiti. Uživajte!

(Preuzeto sa: receptizatren.club)

..