“Petrovac” biljka mnogih blagodati, pogledajte o čemu je riječ !

Ova biljka pepuna je ljekovitih svojstava. U narodu je poznata pod imenom kostolom jer postoji vjeroanje da liječi toliko jake bolove koji se javljaju kao kad se sve kosti lome.

Opis biljke: petrovac ima uspravnu, dlakavu stabljiku visine do 70 cm. Stabljika izbija iz podanka. Listovi su perasti, a listići jajastog do dugoljasto lancetastog oblika.

Cvjetovi su raspoređeni u dugačkom grozdu uokolo same stabljike. Mali su i žute boje a mali plodovi imaju kukaste čekinje. Turica je gotovo bez mirisa, a ukusa je gorkog. Bere se gornji dio biljke u cvatu.

Upotrebljava se kao narodni lijek za liječenje proljeva, srdobolje, rana, posjekotina, skrofuloze, katara želuca i čireva, oboljenja žući i jetre, bijelog pranja i kožnih bolesti.

Pronalazišta: raste na vlažnim livadama, u jarcima, uz vode, na prisojnim brežuljcima i stijenama.

Ljekovito djelovanje: koristi se u liječenju oboljenja jetre, katara na želucu, proljeva, žutice, sklonosti taloženju mokraćne kiseline u tijelu i kod žučnih kamenaca.

Izvana se koristi protiv krvarenja rana, krvarenja bubrega, protiv bolesne slezene, kože i krvotoka. Poznati domaći lijek za žuticu jeste čaj od petrovca: 3 grama isjeckanog suhog lišća popari se s 2 dl vrele vode i ostavi u pokrivenom sudu 15 minuta.

Na dan je preporučljivo da popijemo 3 šoljice čaja.

Zaista nevjerovatno !

..