NAUČITE KAKO NAPRAVITI DOMAĆI BUREK NA KOJEM ĆE VAM SVI ZAVIDJETI…RECEPT JEDNE BOSANKE!

Za kore vam je potrebno oko pola kilograma glatkog brašne. Ferida je u nastavku dodala i malo soli, pola deci ulja te vode onoliko koliko brašnu treba.
Voda mora biti mlaka, a tijesto mekano. I onda na red dolazi noćna mora svake domaćice, razvlačenje kora. Ili kako se to u Bosni kaže – jufki.
Pri tome često dolazi do pucanja tijesta, a Ferida nam je dala nekoliko savjeta kako da to izbjegnemo, od kojih je najvažniji, ističe, da voda ne bude prehladna.

Kore za burek ili pitu se razvlače na velikoj površini, koja mora biti prekrivena plahtom. Tijesto se zatim namaže uljem i ostavi da odstoji barem deset minuta. A za to vrijeme mi se bacamo na nadjev.
“Burek je od mesa, a pite su od krumpira, sira, zelja. Imamo i miješani burek s krumpirom i mesom, no burek je kralj svih pita”, kaže Ferida.
Naša nas je Ferida, naravno, odlučila upoznati s kraljem. A on je na tron zasjeo zahvaljujući savršenoj mješavini čiste junetine, luka, soli i papra.
Nakon deset minuta nastavlja se s razvlačenjem tijesta.

Feridini pokreti su rezultat višegodišnjeg iskustva. Ali i amaterke ga s vremenom mogu svladati. Osnovno pravilo je da se kore moraju razvlačiti u prostoriji s idealnom temperaturom.
Nakon što završimo stolnjak od tijesta, najprije se odrežu rubovi, a zatim se kore pune mesom, sirom, špinatom ili krumpirom i burek je spreman za pećnicu.
“Pečemo ga 30-35 minuta na temperaturi od 220-250 stupnjeva, zavisi kakve su peći, ja znam kada je gotov po mirisu”, kaže Ferida.

Ispečeni burek se na kraju zalije s malo goveđeg temeljca, dok bi se pita od sira trebala okupati u malo vrhnja za kuhanje.
Malo truda i pokoji stručni savjet – i vrijeme je za vaš prvi domaći burek. Klopa u kojoj ćete uživati, ali i izazvati zavist onih koji još uvijek misle da je razvlačenje kora naučna fantastika.
Izvor: www.coolinarka.com

(Izvor: mojinajboljirecepti.com)

..