INTERKONTINENTAL TORTA KOJA JE POKUPILA SVE SIMPATIJE NA FACEBOOKU

Loading..

Sastojci
Za jednu koru (a peku se dve):
10 belanaca
prstohvat soli
100 g (10 kašika) šećera
200 g (14 kašika) mlevenih oraha
2 kašike brašna
2 žumanca
Za fil:
16 žumanaca
180 g šećera
1 kašičica arome vanile
100 g mleka u prahu
100 ml mleka
375 g margarina (ili putera)
100 g mlevenih pečenih oraha (fil 1)
100 g otopljene čokolade za kuvanje (fil 2)
1 kašičica nes kafe + 1 kašičica vrele vode (fil 3)
Za dekoraciju:
5 kesica šlaga (200 g)
350 ml mleka
kašičica nes kafe + kašičica vrele vode (po želji)

Loading..

Priprema
Dakle, pripremamo dve kore (od ukupno 20 jaja) u velikom plehu od rerne, i obe kore se preseku na pola tako da dobijete ukupno 4. Pa da krenemo. 🙂
Za prvu koru, odvojite 10 belanaca od žumanaca. 2 žumanca odmah odvojite u jednu malu posudicu, a preostalih 8 ubacujte odmah u veći lonac u kom ćete kuvati fil na pari.
Pripremite veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni.
U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli i počnite mutiti mikserom, pa umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera u par navrata. Kada ste dobili gust i sjajan sneg, smanjite mikser na najmanju brzinu pa ubacite ona 2 žumanca, jedno po jedno, i kratko sjedinite sa snegom od belanaca. Odložite mikser.
Sada dodajte mlevene orahe i brašno koje ste prethodno pomešali, i sve lagano sjedinite špatulom, prevrćući, tako da ne izlomite penu.
Ovu smesu izlijte u pleh, poravnajte i pecite oko 25 minuta (na 180 stepeni), dok kora ne dobije lepu zlatno žutu boju.
Čitav ovaj postupak ponovite još jednom i za drugu koru, od preostalih 10 jaja.
Za fil, penasto izmiksajte 16 žumanaca sa šećerom, u loncu u kom ćete kuvati fil na pari. Treba da dobijete gustu, bledo žutu masu. Uzmite još jedan odgovarajući lonac i sipajte u njega vode pa stavite na šporet da proključa. Stavite gore lonac sa žumancima i kuvajte na pari uz neprestano mešanje varjačom, 15-18 minuta, dok fil ne dobije potrebnu gustinu. Ne mogu vam reći tačno u minut koliko treba kuvati, jer će to zavisiti od veličine jaja, ali znaćete otprilike da je gotovo kada vidite da se fil zgusnuo a varjača ne ostavlja trag kada povučete po dnu lonca.
Skinite sa vatre, ubacite kašičicu arome vanile, ulijte mleko, kao i mleko u prahu, ali pazite da vam se ne stvore grudvice! Ja sam u ovoj fazi odložila varjaču a uzela žicu i onda njome energično sjedinila fil sa mlekom u prahu kako bi se razbile sve eventualne grudvice. Kad ste sve dobro sjedinili, vratite na vatru i kuvajte još nekih 5-6 minuta, da se fil ponovo zgusne do potrebne gustine.
Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi do sobne temperature. Jako brzo će se ohladiti ako lonac sa filom stavite u posudu sa hladnom vodom i povremeno promešate par puta.
U ohlađen fil ubacite omekšali margarin sobne temperature, i sve fino izmiksajte u penastu i glatku kremu.
Sada ovu kremu podelite na 3 jednaka dela.
U prvi deo ubacite mlevene orahe koje ste prethodno malo prepekli u rerni radi lepšeg ukusa i jače arome, mada nije obavezno da budu pečeni. Sjedinite fil mikserom.
Za drugi deo, otopite čokoladu na pari, prohladite koji minut i sjedinite sa filom.
Za treći deo, rastvorite kašičicu instant kafe, tipa nes ili mokate, u kašičici vrele vode i sipajte u fil pa sjedinite mikserom.
Filovanje:
Skinite papir sa obe kore, i presecite ih na pola.
Tortu složite na sledeći način: 1. kora, fil od oraha, 2. kora, fil od čokolade, 3. kora, fil od kafe, 4. kora. Odozgo dolazi šlag.
Dakle, umutite šlag sa mlekom. Po želji dodajte kafu, isto tako rastvorenu u kašičici vrele vode, i premažite celu tortu a ostatkom šlaga dekorišite po želji. Ja sam dodala kafu u šlag, čisto da ga malo obojim i dobijem bež boju, ali i zbog arome. 🙂 A za dekoraciju nisam baš imala vremena, a iskreno ni inspiracije, pa sam se opredelila za najbržu i najednostavniju, a efektnu – ružice od šlaga, napravljene uz pomoć poslastčarske kese i zvezdastog nastavka.
Torta je najfinija nakon što prenoći u frižideru i kada se svi ukusi prožmu.
Prijatno!

Loading..

(Izvor: svireceptisuzacistu5.info)

..