“Joj, momci, nije mi dobro”: Poslednje reči vatrogasca Ivana koji je poginuo tokom gašenja požara

Vatrogasac Ivan Galeković (24) preminuo je u bolnici nakon nesreće tokom gašenja požara na zgradi u Velikoj Gorici u subotu posle podne. Bio je pripadnik Javne vatrogasne stanice iz Velike Gorice, a na intervenciju je otišao s još nekoliko kolega. Jedan od njih je u požaru povređen nakon što je navodno na njega pala greda.

Ivana su hitno prevezli u bolnicu nakon što se vodiču smene požalio da mu nije dobro. Nažalost, u bolnici je preminuo nakon što su lekari nekoliko puta pokušali da ga reanimiraju.

Cela Velika Gorica i Mraclin, gde je Ivan živeo, u šoku su. Niko još ne može da shvati da hrabrog Ivana više nema.– Igrali smo fudbal zajedno. Bio je zdrav. Fizički izuzetno spreman. Ne znamo ni sami šta mu je bilo. Oduvek se bavio sportom, a oduvek je želeo da bude vatrogasac. Kad smo saznali šta se dogodilo, počeo sam da plačem. Nisam prestao ni danas – dodaje Ivanov prijatelj koji je s ostalim kolegama i Ivanovim prijateljima posetio JVP Velika Gorica gde su upalili sveće i ostavili vence.

Vodič smene Božidar Vujnović još ne zna od čega je Ivan umro.

– Obdukcija još nije gotova. Kad imamo teže požare, mi po dva, tri aparata ispucamo. Ostanete bez vazduha i onda idete po drugi aparat. Tako je i on išao. Tri je aparata promenio i više nije bilo ni plamena. Čak nije ni masku stavio jer nije bilo plamena, bilo je samo izdimljavanje. Vodič koji je došao na smenu čuo je “Joj, momci, meni nije dobro”. I onda ga je našao kako kleči. On ga je izneo van i dao Hitnoj. Tamo je još disao. Zvao sam mu oca, rekao je da je u operacionoj sali i da mu niko ništa ne govori. Nakon sat vremena su mu rekli da je umro. Njegov tata, koji je vatrogasac u našoj smeni, rekao je “Dajte bar organe, ako se mogu iskoristiti”. Međutim, sat vremena reanimiranja je prošlo i organi više nisu bili iskoristivi. Dečko je imao 24 godine, sportista, ako je iko bio spreman, bio je on – rekao je Vujnović.

Od Ivana su se oprostili vatrogasne stanice širom Hrvatske i putem društvenih mreža.

– Prijatelju, najdraži moj, krenuli smo obaviti posao i vratiti se kući. Ti se nisi vratio. Ti si najdraže biće bio, najnevinije i najveselije, a najbolje od vatrogasca što može biti. Tvoj rad, tvoj stav, tvoj osmeh i fore, i sve ono najlepše. Sve ću pamtiti i proživljavati jer to si ti – moj i naš Ivek Galeković, legenda koja nas sad bude čuvala s malo više pozicije. Tamo nek ti bude lepo, vatrogasac moj, nek te čuvaju anđeli i ti čuvaj nas kao što si to učinio danas, kad se nisi vratio – napisao je jedan od velikogoričkih vatrogasaca koji je s Ivanom bio na subotnjoj intervenciji.

(Izvor: telegraf.rs / 24sata.hr)

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.