Odgovor na pitanje skoro niko nije znao, sve do sada: Kako je čokolada Milka dobila ime

Milka je većini nas omiljena čokolada, zar ne? Baš je popularna, a da li ste se nekada možda zapitali kako je popularna čokolada dobila ime? Ovdje ćemo vam reći:

Milka je južnoslovensko ime, a znači mio ili mila. Možda mislite da je ovo ime povezano sa našom čokoladom, ali nije. Čokolada je dobila ime po nečemu drugom.

Njeni počeci datiraju još iz 1825. godine, kada je poslastičar iz Švicarske počeo da pravi čokoladu. Tada nije koristio mlijeko i glavni sastojak je bio kakao. On je osnovao fabriku, a čokolade su se prodavale. Posao mu je dobro išao.

Tada se mlijeko nije koristilo u svom tom procesu. 1901. godine mlijeko se uvodi kao obavezan sastojak. Pošto krave daju mlijeko, one su postale zaštitni znak ovog priozvoda. Zato one alpske krave viđamo na omotima.

Tako je krava postala zaštitni znak ove čokolade, uz ljubičasti omot. Što se imena tiče, ono je nastalo kao kombinacija mlijeka i kakaa. Tačnije, Milch i Kakao je Milka.

Šta kažete na ovo? Da li vam je nekada padalo na pamet ovo pitanje oko imena popularne čokolade? Kako god, moramo priznati da je ona jedna od najukusnijih i da nećemo zažaliti kada je kupimo. Svako će joj se itekako obradovati.

..